Check het hele programma

Spirit Child

Onderdeel van Afrovibes 2021

Qudus Onikeku

Een dansreis door droomlandschappen

Azaro is een geestenkind dat steeds wordt geboren, sterft en weer terugkeert. Hij zwerft tussen de wereld van de geesten en traditie en die van de mensen, moderniteit en het lijden. Azaro wil de mensenwereld niet opgeven. Hij zoekt antwoorden op de vraag ‘Waarom blijf ik hier bij de mensen?’ De Nigeriaanse choreograaf Qudus Onikeku slaat een brug tussen traditie en moderniteit en kijkt door de ogen van Azaro naar de historische kanten en de breukvlakken van het menselijk bestaan.

Azaro’s zoektocht is een metafoor voor Onikeku’s eigen vraag ‘Waarom blijf ik in Nigeria als ik een minder stressvol bestaan kan hebben in Europa?’ Spirit Child is een meditatieve dansreis door droomlandschappen begeleidt door live muziek van Olatunde Obajeun, Ayodeji Habeeb Awoko, Abiodun Fabiyi  en is geïnspireerd op de roman ‘The Famished Road’ van de Nigeriaanse auteur Ben Okri.

CREDITS

Musici: Olatunde Obajeun, Ayodeji Habeeb Awoko, Abiodun Fabiyi

Q Dance Company Lagos

Nigeria

70 min

DAGPROGRAMMA

Deze voorstelling is onderdeel van Afrovibes festival. Een combiticket voor deze voorstelling en Symphony of 21 koop je hier.

Programma 29 september

18:30 Opening

19:00 Spirit Child – dans  (Qudus Onikeku, Nigeria)

20:30 Èjì Ọ&yẹ̀ Ìpọ̀nrí II – performance (Jelili Atiku, Nigeria)

20:30 Deus Nos Acudi – video performance (Pak Ndjamena, Mozambique)

20:30 Over the rainbow –  video performance (Athi-Patra Ruga, Zuid-Afrika)

21:30 Symphony of 21 – dans (DOX, Nederland/Oeganda)

22:30 Reinel Bakolé – live muziek (Congo)

22:30 Q&A met Qudus Onikeku, Jelili Atiku, Pak Ndjamena

22:50 DJ Faizal (Oeganda)

Host van het programma is Jennifer Muntslag.

Bij bezoek aan de voorstellingen kun je in de foyer ook naar de expositie The Beste of FiercePop met grafisch werk en illustraties van actuele toonaangevende kunstenaars uit hedendaags Afrika.

Reinel Bakolé

Met een speciaal optreden van Reinel Bakolé uit Brussel. Haar wortels liggen in Congo. Haar identiteit als Congolese in de Afro diaspora vormt de kern van haar muziek composities en laat haar sterke gehechtheid aan Afrika en haar Congolese roots zien. Met haar manier van lyrisch poëtisch zingen neemt ze het publiek mee in een meeslepende ervaring van vervulling en introspectie.

Videowerken

Er worden twee videowerken vertoond van Athi-Patra Ruga uit Zuid-Afrika en Pak Ndjamena uit Mozambique.

OVER THE RAINBOW van Athi-Patra Ruga gaat over de teloorgang van Zuid-Afrika als regenboognatie, wat deze heeft beloofd en niet gebracht. Samen met de Zuid-Afrikaanse artiest Angel Ho speelt hij  ‘Weekend Special’ van Brenda Fassie als eerbetoon aan het overleden popidool, bekend als de ‘Madonna van de Townships’. Athi-Patra Ruga zet glitter en glamour in als weerwoord tegen trauma en verdriet en gaat in een live stream gesprek met het publiek.

DEUS NOS ACUDI (God help ons) van Pak Ndjamena stelt de vraag of ons lichaam vrij is of gecontroleerd, origineel of geïmiteerd. Ndjamena laat zien hoe geloofsovertuigingen, goden, rituelen en mythen met elkaar zijn verbonden en worden gebruikt voor sociale controle over onze lichamen.

CORONATOEGANGSBEWIJS

Voor dit programma is een Coronatoegangsbewijs verplicht, in combinatie met een geldig identiteitsbewijs. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dien je in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten om als geldig coronatoegangsbewijs te gebruiken. Meer weten over het coronatoegangsbewijs, check Bezoek met Coronatoegangsbewijs.

Afrovibes 2021

Dit programma heeft al plaatsgevonden