Terug naar overzicht

Afrovibes 2021

FESTIVAL OF ART AND PERFORMANCE FROM AND ABOUT AFRICA

Van 29 september – 2 oktober start de 18e editie van het Afrovibes Festival in het Compagnietheater om daarna door het land te touren: dit jaar met dans, theater, spoken word, muziek, fashion en kunst van actuele makers en kunstenaars uit Afrika en de diaspora. 

Artistieke leider Jay Pather en programmeur Marjorie Boston hebben een programma samengesteld dat de grote diversiteit en veranderingskracht van het Afrikaanse continent laat zien. Dit jaar met dans, theater, spoken word, muziek, fashion en kunst van actuele makers en kunstenaars uit Zimbabwe, Zuid-Afrika, Mozambique, Nigeria, Oeganda, VS, Zwitserland en Nederland. En natuurlijk iedere avond live muziek, DJ’s en video’s, alles onverminderd in het teken van radicaliteit, spannend werk en experiment uit actueel Afrika.

Thema van Afrovibes in 2021 – SHIFTING SPACES | TILTING TIMES 

Klimaat, grenzen, migratie, Black Lives Matter, democratie, alles lijkt te schuiven en te kantelen. Wat we vandaag doen, zal onze toekomst beïnvloeden. Wie neemt ruimte in, wie maakt plaats? Actuele Afrikaanse kunstenaars werken op het breukvlak van deze grote veranderingen. Voor hen zijn de grote verschuivingen in onze wereld en kantelingen in ons denken ook een afrekening met het verleden om onze manier van denken en onze houding in het heden te kunnen veranderen. Over wie we zijn, denken te zijn en misschien zouden willen zijn. Het is de kracht van verandering die Afrovibes dit jaar op de voorgrond plaatst met dans, theater, spoken word, muziek, mode, videowerk en kunst.

Expositie: The Beste of FiercePop

Cathal McKee presenteert in de foyer een selectie uit de FiercePop collecties van de afgelopen jaren: ‘The Best Of…’ met grafisch werk en illustraties van actuele toonaangevende kunstenaars uit hedendaags Afrika. Zij werken vaak op het breukvlak van grote veranderingen die in Afrika en elders in de wereld plaatsvinden. Voor hen zijn de deze veranderingen en de kantelingen in ons denken een afrekening met het verleden en een stap om onze manier van denken en onze houding in het heden te kunnen veranderen. De geselecteerde kunstenaars en ontwerpers willen hun waarheid delen en onjuiste verhalen uit het verleden opnieuw vertellen of verbeelden.

Dagelijks is er in de foyer gratis de performance ÈJÌ Ọ&YẸ̀ ÌPỌ̀NRÍ II te zien van de Nigeriaanse kunstenaar Jelili Atiku. Hij is in residency bij Afrovibes en Thami Mnyele Foundation Amsterdam. Kijk voor de tijden in de agenda hieronder:

Coronatoegangsbewijs

Voor dit programma is een Coronatoegangsbewijs verplicht, in combinatie met een geldig identiteitsbewijs. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dien je in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten om als geldig coronatoegangsbewijs te gebruiken. Meer weten over het coronatoegangsbewijs, check Bezoek met Coronatoegangsbewijs.

Dit programma heeft al plaatsgevonden

Programma

Spirit Child

wo 29 sep 19:00

Dans

ÈJÌ Ọ&YẸ̀ ÌPỌ̀NRÍ II

wo 29 sep 20:30

Performance

Symphony of 21

wo 29 sep 21:30

Dans/Muziek

Krummelpap

do 30 sep 19:30

Dans/Theater

ÈJÌ Ọ&YẸ̀ ÌPỌ̀NRÍ II

do 30 sep 20:30

Performance