Terug naar overzicht

CT Lifestream: Talkshow Fluwelen Woede (Velvet Rage)

Kijk hier het programma terug van Talkshow: Fluwelen Woede (Velvet Rage)

Hoe komt het dat we als homo’s vaker depressief zijn? Maar tegelijkertijd ook bovengemiddeld goed in alles? Waarom spelen seks, uiterlijk en drugs in veel verschillende gayscenes zo’n grote rol? Is zelfdestructie inherent aan de homo? Die vragen bespreekt auteur Alan Downs in de onofficieel verklaarde gay bijbel The Velvet Rage.

Rondom de lancering van de Nederlandse vertaling Fluwelen Woede organiseerde CT in samenwerking met uitgeverij Nijgh & Van Ditmar en de L’HOMO een talkshow rondom de thema’s van het boek op 18 december 2019. Bekende kunstenaars en denkers gaan tijdens dit programma met elkaar in gesprek en laten via hun eigen werk zien hoe zij dealen met deze gay-issues.

Als je als homo niet op een bepaald punt in je leven één of meerdere momenten van schaamte rondom je homoseksualiteit hebt gevoeld ben je waarschijnlijk één van de weinigen. Zelfs in een maatschappij die voor veel groepen toleranter naar homo’s is dan ooit (let op: tolerant is niet hetzelfde als acceptatie of normalisering) internaliseert bijna elke jongen of man die in de kast zit of er net uit komt schaamte. Een onvermijdelijk bijproduct van het leven in een heterowereld.

Wat doen we met die schaamte en hoe uit zich die? Auteur en therapeut Alan Downs ontleedt in Fluwelen Woede drie fases die hij herkende in zijn eigen leven en dat van zijn vrienden en patiënten: fase 1 is een overweldigend gevoel van schaamte; vanaf het moment dat je je realiseert dat je anders bent, ontwikkel je een diepgeworteld gevoel van schaamte. Fase 2 kenmerkt zich door het compenseren van schaamte; homo’s ontwikkelen een extra bewijsdrang. Door te excelleren op zoveel mogelijk vlakken, komt er extra bevestiging en waardering. Fase 3 is het terugkeren naar authenticiteit, waarbij er gezocht wordt naar zingeving in de eigen persoonlijkheid.

Tijdens de talkshow gaat moderator Jörgen Tjon a Fong in gesprek met verschillende gasten, waaronder Nicolaas Veul (documentairemaker Pisnicht, The Movie), Iebele van der Meulen (hoofdredacteur L’HOMO), Bas Kosters (modeontwerper), Otion (muzikant en spoken word artiest), Jasper Albinus (dichter en spoken word artiest) en Tofik Dibi (documentairemaker Acting Straight) en bekijken we gedeeltes van het werk van de gasten. Tijdens de talkshow performances door Paolo Yao, Jasper Albinus en OTION. We vieren deze avond met nadruk ons homo-zijn en nodigen iedereen uit zich bij dit gesprek aan te sluiten zonder angst of schaamte. NO SHAMING ALLOWED!

Of bekijk hier de aftermovie:

Spread the word & share