Terug naar overzicht

Third Culture Kids

Amsterdam Roots Festival goes digital

Roots en identiteit vormen altijd belangrijke thema’s in de programmering van Amsterdam Roots Festival. Dit jaar laten we een nieuwe generatie aan het woord; Third Culture Kids; opgegroeid met zowel de cultuur van (groot)ouders als de sociale codes en regels uit hun directe leefomgeving. Op deze avond bevragen wij verschillende ‘Third Culture’ makers en denkers. Voelen zij zich ontworteld of juist vrij? Is daarin plaats voor een eigen identiteit? Spreken Third Culture Kids de taal van de toekomst in onze globaliserende wereld?

Velen van ons zijn grootgebracht in twee (of meer) culturen. Om dit fenomeen te omschrijven gebruikte de Amerikaanse socioloog Ruth Hill Useem in 1963 voor het eerst de term Third Culture Kids. Door het mengen van meerdere culturen ontstaat volgens haar een nieuwe, hybride cultuur die van grote invloed is op het vormen van je identiteit. Voor Third Culture Kids is schakelen tussen culturen als een tweede natuur waardoor ze zich op veel plekken thuis kunnen voelen. Tegelijkertijd weten ze als geen ander hoe het is om ‘anders’ te zijn. Hoewel niet altijd makkelijk, kan het skills opleveren die grenzen doen vervagen en daarmee creatieve processen en vernieuwing mogelijk maken. Waarom voelen deze kunstenaars zich vaak niet gebonden aan een vaste stijl en vorm? Heeft de noodzaak van switchen en meshen hiermee te maken?

Moderator Andrew Makkinga spreekt met wethouder cultuur Touria Meliani, schrijver en journalist Pete Wu, journalist en presentator Samya Hafsaoui en kunstenaar en activist Raul Balai, oprichter van het platform Omek Kemo Camara, creative entrepreneur en podcastmaker Ashlee Janelle Danso en Remco Dongor, cultureel strateeg en mede eigenaar van reclamebureau KAPOOOW. Hoe schakelen zij in het dagelijks leven tussen verschillende culturen? Spreken Third Culture Kids de taal van de toekomst? Volg deze talkshow om meer te horen over hoe Third Culture Kids hun plek veroveren in de globaliserende wereld.

Vanwege de coronamaatregelen ontvangen wij deze avond maximaal 30 bezoekers in Compagnietheater. Ons anderhalvemeterprotocol vind je hier. Kijk voor het hele Roots Goes Digital programma op https://amsterdamroots.nl/

LET OP: voor ieders veiligheid zijn er twee inlooptijden – tussen 20:00 en 20:15 uur en tussen 20:15 en 20:30 uur. Je kunt bij het kopen van een ticket kiezen voor een tijd.

Fysieke kaarten uitverkocht? Of kijk je sowieso liever vanaf de bank? Kijk dan gratis mee met de livestream op Facebook of Youtube. De link naar de livestream vind je uiterlijk 25 juni op deze pagina.

 

Dit programma wordt ontwikkeld in samenwerking met Amsterdam Roots Festival

Dit programma heeft al plaatsgevonden