Terug naar overzicht

Theater na de Dam: Johan Fretz

De stad is niet veranderd

Johan Fretz

Theatermaker, schrijver en Paroolcolumnist Johan Fretz doet wat hij het best doet: in een theatraal concert probeert hij tegen de achtergrond van WO II het ritme van deze tijd te vangen. Begeleid door muzikanten onderzoekt hij als Toriman, een nieuwe mengvorm van gesproken woord en klank, zwevend tussen speech en muziek, zoals hij eerder deed in muzikale afsluitingen bij Pauw en vorig jaar nog in Carré.

Met inspiratiebonnen als Gil Scott Heron, Maya Angelou, maar ook Crosby, Stills en Nash, Childish Gambino en Radiohead, neemt hij het publiek mee op een muzikale reis, en probeert hij de grote vragen van toen te vertalen naar het heden.

LET OP: deuren open om 20:05, direct na de Nationale Dodenherdenking op de Dam.

 

‘Het persoonlijke maakt Johan Fretz origineel en authentiek (…) Het toont aan dat Fretz zijn vorm gevonden heeft’ – NRC

‘Doe ons maar meer, meer, meer Johan Fretz in 2017’ – De Volkskrant

 

Bekijk hieronder de trailer van Knockin’ on heaven’s door door Johan Fretz bij Pauw.

  • Johan Fretz

    Johan Fretz (1985) is Toriman. De schrijver en theatermaker debuteerde in 2012 met de roman Fretz 2025, die werd genomineerd voor De Bronzen Uil, voor beste Nederlandstalige debuut en maakte drie avondvullende theatershows met duo Gebroeders Harteveld & Fretz. Zijn tweede roman, Onder de Paramariboom, verscheen begin 2018 bij Lebowski. Hierin vertelt hij het verhaal van een hilarische en ontwapenende roadtrip door Suriname. Over een zoektocht naar roots en identiteit, dubbelbloedigheid, maar bovenal over de verzoening tussen een moeder en een zoon. Het boek won recent de Nederlandse Boekhandelsprijs 2019 en wordt verfilmd door KeyFilm (Ventoux, Soof). Johan maakte ook een solovoorstelling van het boek, waarmee hij vorig seizoen door Nederland toerde en die genomineerd werd voor de Neerlands Hoop, een belangrijke cabaretprijs. Daarnaast is hij zaterdagcolumnist voor Het Parool en was hij regelmatig te zien met muzikale afsluitingen in Pauw & Jinek. Toriman is zijn nieuwste project, waarbij de hokjes literatuur, kleinkunst en cabaret sloopt en er een geheel nieuwe mengvorm van woord, klank, muziek en speech voor in de plaats brengt.

Dit programma heeft al plaatsgevonden