Terug naar overzicht

Talkshow: Fluwelen Woede (Velvet Rage)

(This program is Dutch spoken)

Hoe komt het dat we als homo’s vaker depressief zijn? Maar tegelijkertijd ook bovengemiddeld goed in alles? Waarom spelen seks, uiterlijk en drugs in veel verschillende gayscenes zo’n grote rol? Is zelfdestructie inherent aan de homo? Die vragen bespreekt auteur Alan Downs in de onofficieel verklaarde gay bijbel The Velvet Rage.

Rondom de lancering van de Nederlandse vertaling Fluwelen Woede organiseert het Compagnietheater in samenwerking met uitgeverij Nijgh & Van Ditmar en de L’HOMO een talkshow rondom de thema’s van het boek. Bekende kunstenaars en denkers gaan met elkaar in gesprek en laten via hun eigen werk zien hoe zij dealen met deze gay-issues.

Als je als homo niet op een bepaald punt in je leven één of meerdere momenten van schaamte rondom je homoseksualiteit hebt gevoeld ben je waarschijnlijk één van de weinigen. Zelfs in een maatschappij die voor veel groepen toleranter naar homo’s is dan ooit (let op: tolerant is niet hetzelfde als acceptatie of normalisering) internaliseert bijna elke jongen of man die in de kast zit of er net uit komt schaamte. Een onvermijdelijk bijproduct van het leven in een heterowereld.

Wat doen we met die schaamte en hoe uit zich die? Auteur en therapeut Alan Downs ontleedt in Fluwelen Woede drie fases die hij herkende in zijn eigen leven en dat van zijn vrienden en patiënten: fase 1 is een overweldigend gevoel van schaamte; vanaf het moment dat je je realiseert dat je anders bent, ontwikkel je een diepgeworteld gevoel van schaamte. Fase 2 kenmerkt zich door het compenseren van schaamte; homo’s ontwikkelen een extra bewijsdrang. Door te excelleren op zoveel mogelijk vlakken, komt er extra bevestiging en waardering. Fase 3 is het terugkeren naar authenticiteit, waarbij er gezocht wordt naar zingeving in de eigen persoonlijkheid.

Tijdens de talkshow gaat moderator Jörgen Tjon a Fong in gesprek met verschillende gasten, waaronder Nicolaas Veul (documentairemaker Pisnicht, The Movie), Iebele van der Meulen (hoofdredacteur L’HOMO), Bas Kosters (modeontwerper), Otion (muzikant en spoken word artiest), Jasper Albinus (dichter en spoken word artiest) en Tofik Dibi (documentairemaker Acting Straight) en bekijken we gedeeltes van het werk van de gasten. Voorafgaand aan de talkshow een performance door Paolo Yao. We vieren deze avond met nadruk ons homo-zijn en nodigen iedereen uit zich bij dit gesprek aan te sluiten zonder angst of schaamte. NO SHAMING ALLOWED!

Dit programma is Nederlands gesproken.

“Eerst zitten homo’s jarenlang in de kast, vervolgens verdwijnen ze voor de rest van hun leven in de gym. De vraag “ben ik dik?” wordt bij mij thuis gemiddeld tweehonderd keer per dag gesteld. Alan Downs legt in Fluwelen woede haarfijn uit hoe zelfacceptatie werkt en waarom in de kast zitten kan leiden tot zoiets onschuldigs als een beeldig interieur en een perfect gestyled uiterlijk, maar ook tot seks-, drugs- en drankverslavingen en een zelfmoordcijfer dat vier keer zo hoog ligt als bij heteromannen.” Iebele van der Meulen

“Opgroeien als kind in de heteromaatschappij kan diepe impact hebben op je ontwikkeling en zelfbeeld. Het is belangrijk dat we ons bewust worden van die impact. Alan Downs’ woorden raakten mij diep omdat ik mezelf herkende en hij mij raakte in iets wat ik vooral verborgen hield voor de buitenwereld: dat ik tot ver na mijn coming out worstelde met mijn eigenwaarde.” Nicolaas Veul

 

       

 

  • Nicolaas Veul

    Als programmamaker en presentator bij de VPRO heeft Nicolaas Veul  onder anderen #followme, Super Stream Me, Een man weet niet wat hij mist en Gay-k op zijn naam staan. In zijn meest recente documentaire, Pisnicht de Movie, onderzoekt hij de impact en beladenheid van scheldwoorden op jonge homo’s en waar de grens tussen humor en homofobie ligt.

  • Jorgen Tjon A Fong

    Jorgen Tjon A Fong is producent, regisseur en oprichter van Urban Myth, waarmee hij al 15 jaar in de Stadschouwburg gehuisd is. Naast theatermaken en produceren is hij ook moderator en gespreksleider van een breed palet aan evenementen, vaak gerelateerd aan de Amsterdamse kunst- en cultuursector.

  • Iebele van der Meulen

    Iebele van der Meulen is  de editor-in-chief van het grootste homoblad van Nederland, L’HOMO en creative director van Linda Magazine. Als ambassadeur van Fluwelen Woede maakt hij zich hard voor het belang van zelfacceptatie in de Nederlandse gayscene, die hij vanuit zijn functie en persoonlijke ervaring als geen ander kent.

  • Bas Kosters

    Bas Kosters is een uitgesproken modeontwerper die met zijn Bas Kosters Studio een grote bijdrage levert aan de Nederlandse modewereld. Naast mode is hij ook bezig met andere kunstvormen, zo maakt hij poppen, tekeningen en muziekperformances. Bas zet zich daarnaast ook actief in voor mensen die in de verdrukking zitten, met name de lhbti-gemeenschap en vluchtelingen.

     

     

  • Tofik Dibi

    Voormalig politicus Tofik Dibi werd bekend als Tweede Kamerlid voor GroenLinks en was hiermee een van de jongste parlementariërs ooit Na zijn vertrek uit de Tweede Kamer is Tofik maatschappelijk en politiek betrokken gebleven en heeft hij niet alleen opinie-artikelen voor De CorrespondentVrij Nederland en de Volkskrant geschreven, maar sloeg ook de handen ineen met Willem Timmers voor de documementaire Acting Straight. Willem en Tofik onderzoeken, door middel van eigen en andermans ervaringen, wat het idee van ‘de ultieme homo’ is.

     

    Over de film Acting Straight:

    Willem en Tofik ervaren een wereld met verstikkende ideeën over wie de ultieme homo is: mannelijk, gespierd en allesbehalve vrouwelijk. Wat voor invloed heeft dit op hen en andere homo’s die niet voldoen aan dit ideaalbeeld?

    In Acting Straight nemen Willem en Tofik hun eigen ervaringen onder de loep en gaan in ze gesprek met andere homo’s over hun positie in de gayscene. Waar de één bewust afstand neemt van de strenge verwachtingen, lijkt de ander er juist aan onderdoor te gaan. Acting Straight legt een ongemakkelijke waarheid bloot. Pride mag dan hun lijfspreuk zijn, maar de angst om niet mannelijk genoeg te zijn heeft veel homo’s in zijn greep.

  • Jasper Albinus

    Jasper Albinus treedt sinds een aantal jaar op als dichter en spoken word-artiest. Hij sloot zich in 2017 aan bij Poetry Circle, het platform voor performende schrijvers en schrijvende performers en werd in 2018 geselecteerd voor de schrijfmaster Slow Writing Lab van het Nederlands Letterenfonds. Zijn dichtkunst en performance gebruikt hij als instrumenten om vraagstukken rondom identiteit, geschiedenis en politiek voelbaar te maken. Soms staat hij op een literair festival, dan weer in het theater of hij levert een poëtische bijdrage aan een debat. Zijn werk is opgenomen in de bloemlezing Hardop van uitgeverij Atlas Contact. Hij is momenteel te zien in de theatervoorstelling Boys Won’t Be Boys.

  • Rikkert van Huisstede

    Rikkert van Huisstede (1993) was 19 toen Herman van Veen hem uitnodigde om mee te zingen in zijn voorstelling. Na een tournee door Europa en een rol in zeven verschillende voorstellingen werd het tijd om zijn vleugels uit te slaan. Hij is producent en artistiek leider van de maatschappelijke beweging en theatervoorstelling BOYS WON’T BE BOYS. Daarmee probeert hij meer ruimte te creëren voor jongens en mannen om buiten het krappe ideaalbeeld van de man te stappen. Hij heeft een vernieuwende kijk op thema’s als gender, seksualiteit en liefde en een zangstem met een bereik van vier octaven. Over zijn bijzondere eigen ervaringen vertelt hij in zijn voorstellingen.

  • Paolo Yao

    Paolo Yao is een modern danser, geboren en opgegroeid in Reggio Emilia in Italië. Op zijn 19e is hij, na een studie Fashion Design, naar Rotterdam verhuisd om dans te studeren aan Codarts. Na zijn studie heeft hij samengewerkt met verschillende choreografen, waaronder Jack Timmermans, Dario Tortorelli, Thierry Smiths en Connor Schumacher. Tijdens zijn danscarrière heeft hij zijn passie voor choreografie ontdekt, waarop hij in 2016 zijn eerste soloproject H25 heeft gecreëerd en opgetreden. Paolo is vooral geïnteresseerd in het vertellen van verhalen door middel van beweging die niet met woorden uitgelegd kunnen worden.

Dit programma heeft al plaatsgevonden