Terug naar overzicht

Story Nights

WHAT THE F IS COMMEDIA DELL'ARTE?

Programmabeeld HOTEL courage

Wat hebben een verlegen jongen uit Irak en de courtisane uit de 16e eeuw gemeen?

Katrien van Beurden (actrice en artistiek leider van Theatre Hotel Courage) trok jarenlang de wereld rond met een tas maskers om het rauwe Commedia dell’Arte uit haar context te halen en een nieuw leven in te blazen. Zij herontdekte het rauwe Commedia waar zoveel misverstand over is: What the F is Commedia dell’Arte? Waar in Nederland slechts de grappen en de grollen overbleven, weten maar weinig mensen hoe de rauwe Commediaspelers in tijden van extremen het publiek betoverden en letterlijk speelden op leven en dood. Het Commedia waar vrouwen hun boezem toonden om publiek te trekken om vervolgens te vertellen over hun dromen, eenzaamheid en ambities in het leven.

Op deze avond deelt de internationale troupe van Theatre Hotel Courage hun passie en verhalen over de theatervorm waar hun zelfontwikkelde speelstijl op gebaseerd is: het rauwe Commedia dell’Arte. Op virtuoze wijze delen zij verhalen van spelers en mensen uit werelden waar diezelfde tijden van extremen nooit verdwenen zijn, maar juist in heropleving. Deze avond wordt verrijkt met een special guest uit West-Afrika, de live muzikanten zetten alles muzikaal op zijn kop en de spelers improviseren in hun eigen unieke – op leven en dood – stijl. Het belooft een virtuoze en poëtische madness te worden, waar de vindingrijkheid van het overleven in onze wereld én op de speelvloer het verbindende thema is.

QUOTE JEROEN DE MAN

Wat deze groep durft is niet minder dan bewonderenswaardig. Een bundeling van ambachtelijk plezier gecombineerd met lef van de hoogste kracht. Want hoe spannend is het dat deze spelers, van over de hele wereld, durven improviseren met een publiek dat er zich soms mee moet bemoeien. Resultaat: Een hilariteit dat je toch slinks inhoudelijk en ontroerend op je voorhoofd mept. Ik ben fan!

 

KOOP EEN KAARTJE VOOR EEN ANDER:
Theatre Hotel Courage is zich ervan bewust dat niet iedereen over de middelen beschikt om theaterkaartjes te kopen, maar acht het van essentieel belang dat de veelzijdigheid die op het podium wordt laten zien zich ook in de zaal terug te zien is.  Om dit financieel mogelijk te maken heeft van Beuren het concept ‘een kaartje kopen voor een ander’ bedacht. Men kan namelijk een ‘1+1 kaartje’ kopen, waarmee een bedrijf, een organisatie of een individueel persoon een kaartje betaalt voor de mensen die die middelen niet hebben.

  • Over Theatre Hotel Courage

    Theatre Hotel Courage is het internationale theatergezelschap onder leiding van artistiek leider Katrien van Beurden. In Nederland, Amerika, Iran, Ghana, India en Palestina verzamelde ze met haar kernteam bestaande uit Anne Fé de Boer, Sacha Muller en Thomas van Ouwerkerk verhalen, karakters en een internationale cast. Deze verhalen krijgen gestalte in een eigen ontwikkelde theaterstijl met archetypische maskers. De maskers vertegenwoordigen de mensheid met personages uit alle lagen van de samenleving, zoals de oude vrouw, de dictator, de manager en de vluchteling.

    De universele karakters worden op virtuoze wijze gespeeld door de acteurs. In een volstrekt lege ruimte brengen zij samen met de muzikanten zoals Remy van Kesteren, Dominique Vleeshouwers en Peter Vigh – met alleen mime, muziek en de maskers – de verzamelde verhalen tot leven. Verhalen vanuit de vraag hoe iedereen probeert te overleven in de wereld van vandaag. Het theater van THC is een zeer virtuoos, niet-rationeel en tragikomisch theater dat verbindt vanuit speelsheid en op die manier lastige en urgente thema’s aanboort en toegankelijk maakt voor een breed publiek.

Dit programma heeft al plaatsgevonden