Check het hele programma

Nightlife Talk #2

Onderdeel van S.O.H.A.

Curated by Najah Aouaki

Bekijk hier het programma:

Tijdens het tweede gesprek van de dag, gecureerd door Najah Aouaki, praten we met ondernemers en mensen uit het nachtleven over de waarde van het nachtleven gezien vanuit de creatieve industrie. Wat betekent de lockdown voor de instituten en mensen die werken in het nachtleven en hun professionele ontwikkeling? Welke creatieve processen worden nu onderbroken?

Amsterdamse initiatieven als Redlight Radio, Rush Hour, Patta en de School, die nu allemaal nationaal en internationale roem genieten, zijn allemaal verweven met het Amsterdamse uitgaansleven en hebben zich ontwikkeld binnen een ‘creatief ecosysteem’, ingebed in de stad. Anders gezegd, het nachtleven is van essentieel belang voor de ontwikkeling en innovatie van de creatieve industrie. Welk effect heeft het stilleggen van de nachtcultuur op Amsterdamse creatieve industrie?

Met Nightlife Talk #2 staan we stil bij de de impact van Covid 19 op nachtcultuur. We gaan in gesprek met Amsterdamse changemakers en prominenten uit de nachtcultuur die hun ontwikkeling (mede) aan de Amsterdamse nachtcultuur hebben te danken. Aan de hand van hun verhalen illustreren we dat het nachtleven een cruciaal onderdeel is van ‘creatieve ecosystemen in de stad’ en hoe dit ecosysteem nu onder druk staat. Zoals nacht- en muziekcultuur Pioneer Kees Heus onlangs zei: wij kunnen als Paradiso deze crisis overleven, maar wat als muzikanten, DJ’s en de kleinere podia het niet overleven? Moeten we dan weer from scratch beginnen?

Met Touria Meliani, Larry Appiah, Babs Gons, Kees Heus, Mo Ghabri, Isabelle Ho-Kang You, Kim Tuin, en Wesley Texel.

Het gesprek wordt geleid door Souhayla Ou-oumar.

 

  • English text

    IMPORTANT: Due to coronameasures, this will be a (free) online talk. Find the livestream at the bottom of this page. If you bought tickets, check your email (also spam).

    During Nightlife Talk, curated by Najah Aouaki, we talk to entrepreneurs and people concerned with nightlife about the value of nightlife from the perspective of the creative industry. What does the lockdown mean for the places and people who work in nightlife and their professional development? Which creative processes are now being interrupted?

    Amsterdam initiatives such as Redlight Radio, Rush Hour, Patta and De School, which now all enjoy national and international fame, are intertwined with Amsterdam’s nightlife and have developed within a “creative ecosystem” embedded in the city. In other words, nightlife is essential for the development and innovation of the creative industries. What effect will the lockdown of nightlife have on Amsterdam’s creative industry?

    With Nightlife Talk #2 we reflect on the impact of Covid-19 on nightlife. We will talk to changemakers and prominent figures from Amsterdam, who owe their development (in part) to nightlife. Using their stories, we illustrate that nightlife is a crucial part of “creative urban ecosystems” and how this ecosystem is now under pressure. As night- and music culture pioneer Kees Heus recently said: we as Paradiso can survive this crisis, but what if musicians, DJs and the smaller stages do not? Do we then have to start from scratch?

    Talkshow with Babs Gons, Kees Heus, Mo Ghabri, Touria Meliani, Larry Appiah, Wesley Texel, Kim Tuin, and Isabelle Ho-Kang You. This conversation will be led by Souhayla Ou-oumar.

  • Souhayla Ou-oumar (moderator)

    Souhayla Ou-Oumar werkt voornamelijk als docent. In het nachtleven heeft ze gewerkt als door host bij o.a. de Claire en De School Amsterdam en bij verschillende events bij ADE. Ze is een duizendpoot die leren en van elkaar leren in het middelpunt zet van alles wat ze doet.

  • Babs Gons

    Babs Gons is schrijver, performer, presentator en docent. Zij is de drijvende kracht achter talloze spoken word-initiatieven in Nederland. Ze treedt op op festivals, literaire programma’s, musea, debatcentra en bibliotheken, leest voor op radio en televisie en reisde met haar werk naar Zuid-Afrika, Soedan, Curaçao, Suriname en Brazilië. Ze heeft haar eigen performancecollectief, De Vurige Harten Club, waarmee ze korte, krachtige voorstellingen maakt rond allerlei thema’s, voor verschillende ruimtes en gelegenheden. Ze was jurylid van de J.M.A. Biesheuvelprijs, de Grote Poëzieprijs en de Annie M.G. Schmidt-prijs. In 2018 won ze de Black Achievement Award for Art and Culture en in het voorjaar van 2019 verscheen Hardop bij Atlas Contact, een door haar samengestelde collectie met het werk van 18 Nederlands gesproken woorddichters. Babs schrijft artikelen en is columnist voor onder meer Het Parool. Foto door Annaleen Louwens.

  • Kees Heus

    Sinds 1997 werkt Kees als hoofdprogrammeur bij Paradiso, waar hij werkt aan het groter maken van muzikale subculturen. Hij bracht het debuutalbum van Jungle by Night uit en orkestreerde nauwkeurig de opleving van wereldmuziek er omheen. Kees organiseerde wereldmuziekfeestjes rond de optredens van Jungle by Night en nodigde de band uit om jaarlijks een groot Afrobeatfeest te organiseren, Felabration. Het werd ook de basis van het platform Ticket to the Tropics, dat wereldmuziek promoot en een jonge, hippe achterban heeft. Deze vruchtbare grond bracht ook Gallowstreet, Altin Gün en Mauskovic Dance Band voort. Kees is ook oprichter van Summer Dance Forever dat in tien jaar tijd is uitgegroeid tot hét urban dansfestival van de wereld.

  • Touria Meliani

    Touria Meliani is wethouder Kunst en Cultuur van de stad Amsterdam. Sinds het uitbreken van de coronacrisis zet zij zich in om de culturele sector in Amsterdam zo goed mogelijk te ondersteunen. Momenteel is de gemeente bezig met een Nachtvisie, om de nachtcultuur meer te verankeren in Amsterdams beleid.

  • Mohamed Ghabri

    Mohamed, ook wel bekend als Mo Manager is de moderator van de eerste editie van Amsterdam’s Finest. De muziekliefhebber, boeker en manager van o.a. Beesmunt Soundsystem en Vic Crezee een geboren en getogen Amsterdammer. Hij heeft meerdere eigen shows op Redlight Radio en was een belangrijk onderdeel van de ParraSoundSystem, een kleurrijk ensemble van getalenteerde DJ’s als Tom Trago en Mr. Wix.

  • Larry Appiah

    Smib-affiliate Larry Appiah, ook wel bekend als Larry Racer, is hip-hop DJ en producer van Amsterdamse bodem. Je kunt hem kennen van zijn samenwerkingen met Tads Thots, Yung Nnelg en SMIB, maar ook als veelpleger op plekken als de Paradiso, Chicago Social, Jimmy Woo en Bitterzoet. Overdag is hij een bekend gezicht in de creatieve scene en is onder anderen betrokken bij Zeedijk60 en samenwerkingen tussen verschillende lokale en internationale merken.

  • Wesley Texel (DJ WaxFiend)

    “WaxFiend, the champion you see!” is een vaakgehoorde sample in de sets van DJ WaxFiend (Wesley Texel). Binnen een
    decennium werd deze DJ uit Amsterdam al snel een van Europa’s
    meest gewilde en gerespecteerde DJ’s. Hij combineert muziek van
    genres als HipHop, Dancehall, Afrobeat, House, Soul, R&B. Hij cureert een unieke sound waarmee hij wereldwijd publieken bereikt via clubs, radio en internet.

  • Kim Tuin

    Kim Tuin is tegenwoordig aan het roer bij het experimentele cultuurcentrum Het HEM maar heeft haar wortels in de Amsterdamse Nachtcultuur. Zo is zij oprichter van een van de eerste dj-agentschappen van Nederland en was zij onderdeel van de Nachtwacht, het eerste nachtburgemeesters collectief van Amsterdam. Deze formatie schreef in 2003 de Nachtnota, een handleiding een kennismaking met nachtcultuur voor beleidsmakers. Kim Tuin is als algemeen directeur van de legendarisch nachtclub TrouwAmsterdam tevens samenwerkingen aangegaan met nationale en internationale kunstinstellingen zoals het Stedelijk Museum en Palais de Tokyo.

  • Isabelle Ho-Kang You

    Isabelle Ho-Kang You is programmeur en conceptcreator met ervaring in de kunst- en muziekindustrie, maar bovenal technoliefhebber van het eerste uur. Ze en heeft heel wat jaren gewerkt bij de Supperclub, waar ze Vertoon op de been gezet. Naar eigen zeggen stroomt techno door haar bloed en vanuit die scene is ze in aanraking gekomen met mede-technoliefhebbers waarmee ze het piep jonge maar razend populaire rave Eerste Communie opzette in begin 2020.

S.O.H.A.

Dit programma heeft al plaatsgevonden