Terug naar overzicht

Rel of Revolutie {Reading & story sharing}

Programmabeeld Rel of Revolutie

30 mei 1969: een belangrijk keerpunt in de gedeelde geschiedenis van Nederland. Wat betekent 30 mei voor jou? En kunnen wij de gebeurtenissen collectief herdenken?

In de kleine zaal van het Compagnietheater nodigt We The People jou uit.
Kom luisteren naar verhalen en deel vooral ook jouw verhaal over 30 mei op Curaçao!

Rel of Revolutie is een nieuwe theatervoorstelling gebaseerd op de gebeurtenissen van 30 Mei 1969 te Curaçao. Op deze dag kwamen mensen massaal in opstand tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de Shell-olieraffinaderij. Daarbij vielen twee doden en tientallen gewonden. Deze gebeurtenis wordt gezien als een belangrijk keerpunt in de politieke, culturele en socio-economische verhoudingen op Curaçao.

Rel of Revolutie is geschreven en geregisseerd door Ira Kip, theaterregisseur, docent en producent van verschillende kunstprojecten in Nederland, New York en het Caribisch gebied. Op 30 Mei 2019, vijftig jaar na de opstand, zal de voorstelling op Curaçao in première gaan.

Op 30 mei 2018 gaat Theatermaker Ira Kip het gesprek aan over de impact van deze opstand in het Compagnietheater in Amsterdam.. Tijdens deze publieke presentatie krijgen verhalen van 30 mei 1969 een stem. Deze verhalen worden vertolkt door Shayveca Kreuger, Anton de Bies, Suzan Malaika Bailey, Michael Parkinson en Diamanta Kock. Daarna zal Ira met cast en publiek in gesprek gaan over een van de belangrijkste momenten in de Caribische en daarmee gedeelde geschiedenis van Nederland.

Dit programma heeft al plaatsgevonden