Terug naar overzicht

(PROD. BY …)

CT Curated by Maru Asmellash

Van puber-slaapkamers tot peperdure Hollywood-studio’s  — de hits van tegenwoordig komen overal vandaan. Door toegankelijke muziekproductiesoftware als FL Studio (FruityLoops) en Ableton is werkelijk ie-der-een in staat een beat te tikken. Don’t get it twisted, tho: een écht goede beat schroef je niet zo makkelijk in elkaar. Hoe komt een dikke beat tot stand en waar moet je beginnen? 

Het is inmiddels een maar al te bekend verschijnsel: een jong slaapkamer-beattikkertje dat met een trial versie van FruityLoops aan de slag gaat en binnen de kortste keren een platinum plaat aan de muur heeft hangen. Vraag het aan YoungKio. Hij produceerde de beat van Lil Nas X’ ‘Old Town Road’, de langst genoteerde nummer 1-hit in de Amerikaanse Billboard Hot 100, op zijn slaapkamer in Zaandam. 

In zijn CT-curated toont Maru Asmellash van The New Originals hoe hedendaagse hiphop instrumentals tot stand komen. De openingsset wordt verzorgd door muzikaal wonderkind Bnnyhunna, vooraanstaande producers Garrincha,  Synth Maarten en muzikale alleskunner Tim Wes spreken over hun productieproces (van de synths en presets tot de vocals), delen hun ervaringen en vertellen over hun grootste inspiratiebronnen.

 • Programma

  • Openingsset door Bnnyhunna. 
  • Talk 1: Synth Maarten in gesprek met Maru Asmellash over de geschiedenis en toekomst van de soundsystem en de synthesizer.
  • Talk 2: Garrincha in gesprek met Maru Asmellash over de invloed van samples in moderne hiphop muziek.
  • Talk 3: Tim Wes in gesprek met Maru Asmellash over hoe het gevoel van analoge muziek kan worden toegepast in digitale muziek.
  • Afsluitset door Retronezer / open cypher.               
 • Maru Asmellash

  Maru Asmellash is niet weg te denken uit de Amsterdamse creatieve scene. Hij is mede-oprichter van het kledingmerk The New Originals en lid van het Zeedijk 60-collectief. Met zijn partners van SMIB werkt hij iedere zomer aan SMIB x TNO Fest, een festival waar creatief Nederland samenkomt om te feesten. Bij maatschappelijke projecten in de stad is Maru vaak van de partij om de stem van de creatieve jonge stedeling te vertegenwoordigen.

 • Garrincha

  Wie een beetje thuis is in de Nederlandse hiphop, kent Garrincha. Hij heeft tracks voor onder meer Bokoesam, Idaly, Ronnie Flex en Yung Nnelg geproduceerd. Garri komt uit een muzikaal nest en heeft een goede dosis soul en jazz meegekregen. Dat is goed terug te horen in de samples die hij gebruikt.

 • Tim Wes

  Tim Wes tekende op jonge leeftijd een contract bij een platenmaatschappij, maar kwam erachter dat hij daar geen muziek kon maken op de manier zoals hij dat graag wilde. Tim komt uit een muzikaal nest en drapeert met zijn soulvolle geluid menig hartkamer fluweel. Ieder laagje bouwt hij zelf op – van de saxofoon- tot pianostukken, en van de vocals tot de drumsamples.

 • Synth Maarten

  Synth Maarten is bovengemiddeld geïnteresseerd in analoge apparatuur, to say the least. Naast zijn werkzaamheden als huisfotograaf van Bonne Suits, timmert hij ook zijn eigen synthesizers in elkaar. Zo heeft hij samen met de jongens van The New Originals het TNO Soundsystem gebouwd.

 • Bnnyhunna

  Bnnyhunna is een muzikale alleskunner: hij bespeelt de bass en keys als geen ander, produceert voor onder andere Jonna Fraser en Yung Nnelg, helpt opkomend talent op weg en voorziet tijdens live shows menig artiest – onder meer Akwasi en Rimon – van een funky backdrop. Tijdens (PROD. BY…) geeft Benny een demonstratie van zijn muzikaliteit en laat hij zien wat je uit een synthesizer kan halen.

 • Retronezer

  Retronezer (Eben Badu) draait plaatjes op het kruispunt van hiphop, disco en soul. Af en toe mixt hij daar ook een Ghanese highlife-plaat doorheen. Maru en Eben hebben niet alleen dezelfde muzieksmaak, de compagnons zijn tevens mede-eigenaar van het kledingmerk The New Originals.

 • PROD. BY... Garrincha

 • PROD. BY... Tim Wes

 • PROD. BY... Synth Maarten

 • PROD. BY... Bnnyhunna

Dit programma heeft al plaatsgevonden