Terug naar overzicht

Verdronken Land

Welkom LUDWIG's in pop-up museum Verdronken Land! Wat voor gevolgen heeft het stijgen van de zeespiegel voor ons en de wereld om ons heen?

Verdronken Land

Op 25 en 26 mei wordt het Compagnietheater door collectief LUDWIG omgedoopt tot het pop-up museum Verdronken Land. Eén weekend lang staat alles in het teken van klimaatverandering en het stijgen van de zeespiegel. Wat voor gevolgen heeft dit voor ons en de wereld om ons heen?

Multimedia-installaties, video, kunstwerken, fotografie en interactieve soundscapes laten je zien, horen, voelen en proeven wat de kracht, dreiging en schoonheid van water is.

Laat je onderdompelen in de imaginaire onderwaterwereld van elektronisch componist Piet-Jan van Rossum, bekijk de wanhopige strijd van videokunstenaar Claude Cattelain, zuiver je eigen sloot- en toiletwater in de waterzuiveraar, zie de realiteit van de bevolking van Jakarta die dagelijks tot hun enkels in het water zitten en luister naar de stem van de Noordzee.

Met werk van onder meer Piet-Jan van Rossum, Cynthia Boll, Isaac Cordal, Jules van Hulst, Claude Cattelain, Harpo ‘t Hart en Sensemakers. Let op!: alleen op zondag 26 mei is De Zeepkist.

Prijs €10
Het pop-up museum is van 10 tot 17 uur open
Je ticket is een dag geldig

Klik hier als je een ticket voor de zondag wilt kopen: https://www.houseofct.nl/programma/pop-up-museum-verdronken-land/

 

Verdronken Land 2019 wordt door LUDWIG gerealiseerd i.s.m. Compagnietheater Amsterdam, Waterschap Amstel, Gooi & Vecht, We Make The City 2019 e.v.a. Mede mogelijk gemaakt door AFK en Amerborgh.

  • Cynthia Boll: Sinking Cities

    Cynthia won de Zilveren Camera hoofdprijs (de belangrijkste fotojournalistieke prijs van Nederland) door de journalistieke relevantie, de veelzijdigheid van de serie en haar betrokkenheid bij het onderwerp.

    Voor de winnende fotoserie reisde ze meerdere malen tussen 2015 en 2018 naar de Indonesische hoofdstad Jakarta, waar ze de gevolgen van bodemdaling en klimaatverandering heeft vastgelegd.

  • Hung I-Chen, Guo Yi-Hui en Cheng Yu-Ti: Polluted Water Popsicles

    De drie designstudenten van de National Taiwan University of the Arts maakten een serie Pollution Popsicles: waterijsjes gemaakt van water uit de vervuilde rivieren en zee rondom hun woonplaats. In ons pop-up museum zijn de beelden van de ijsjes levensgroot te bewonderen.

  • Jules van Hulst: Hybris, Kinetische Video-Installatie

    Hybris is de naam van de multimedia installatie gecreëerd door beeldend kunstenaar Jules van Hulst over de relatie tussen de mens en zijn landschappelijke omgeving. Bezoekers kunnen één voor één plaatsnemen in een mini 1-persoonsbioscoop.

    Conceptueel verhoudt de installatie zich tot de volgende bewering: ‘We hebben het volledige vertrouwen dat de technologische uitvindingen van de toekomst ook de problemen van de toekomst op een adequate manier gaan weten te adresseren.’

  • Piet-Jan van Rossum: All this will be ours without asking

    Componist Piet-Jan van Rossum(Delft, 1966) heeft ooit besloten dat het zinloos is te schreeuwen wanneer hij ook kan fluisteren. Hij probeert een maximum aan spanning op te roepen met zo weinig mogelijk middelen. Zijn werken zijn bedrieglijk eenvoudig en kwetsbaar.

    In All this will be ours without asking creëert hij een wonderlijke illusionaire onderwaterwereld – een neutrale serene voorstelling van verdronken land waar het publiek zich onder zeeniveau waant.

  • Claude Cattelain: Fabrica Brighton Day 10

    De Belgische filmmaker Claude Cattelain maakte een videokunstwerk over een man die het water terug de zee in veegt. Letterlijk dweilen met de kraan open. De filminstallatie toont een beeldende illustratie van waar we nu als maatschappij staan in onze klimaathandeling.

  • Isaac Cordal: Waiting for Climate Change

    Isaac Cordal is een Spaanse beeldend kunstenaar die de publieke ruimte als zijn werkterrein ziet. Op 25 en 26 mei is dat in het water van de Kloveniersburgwal voor het pop-up museum Verdronken Land. In Waiting for climate change toont hij met zwartgallige humor de consequenties van de apathie ten opzichte van de klimaatproblematiek.

Dit programma heeft al plaatsgevonden