Terug naar overzicht

Nieuwe politiek in een onzeker tijdperk: Leren van Spanje

Sociaaldemocratische en linkse partijen leiden momenteel historische nederlagen terwijl voorstanders van een neoliberaal Europa en rechts-nationalistische uitdagers het publieke debat domineren. In Zuid-Europa dient zich echter een hoopvol alternatief aan.

Een van de oprichters en leiders van Podemos, Miguel Urban houdt een lezing en gaat daarna in gesprek met vertegenwoordigers van linkse partijen in Nederland
(Femke Roosma van GroenLinks en Arjan Vliegenthart van de SP). Hoogleraar Sarah de Lange, die op de Den Uyl-leerstoel sociaaldemocratische partijen in West-Europa onderzoekt, reflecteert tussentijds op het gesprek.
Er zal uitgebreid ruimte zijn voor discussie met de zaal.

Leren van de politieke praktijken in Spanje
Ook na Brexit wordt de politiek in Noordwest-Europa gedomineerd door een debat tussen de voorstanders van een neoliberaal Europa en rechts-nationalistische uitdagers die succesvol gebruik maken van anti-elite-retoriek om hun conservatieve en xenofobe agenda’s kracht bij te zetten. Sociaaldemocratische en linkse partijen leiden daardoor historische nederlagen. In Zuid-Europa dient zich echter een hoopvol alternatief aan.

Sinds 2011 toont Spanje een nieuwe politieke en maatschappelijke dynamiek. In reactie op de financiële én democratische crisis is een hele nieuwe generatie mensen actief geworden. Zowel in de nationale politiek, met de partij Podemos, als via ‘burgerplatforms’ die sinds 2015 tal van grote steden besturen. Zij laten in de praktijk zien dat anti-establishment politiek ook kan worden ingezet voor een rechtvaardiger, inclusieve maatschappij, die zij van onderop proberen op te bouwen. Voor Barcelona of Madrid, voor Spanje, maar ook voor Europa. Daarmee kunnen zowel de Spaanse ‘gemeentes voor de verandering’ als Podemos een inspiratiebron vormen.

Geïntrigeerd door deze Spaanse dynamiek, interviewde Frans Bieckmann een reeks protagonisten van deze inspirerende ontwikkelingen. Deze zomer verscheen zijn boek ‘Podemos – Nieuwe linkse politiek in Spanje’. Podemos en de burgerplatforms presenteren met veel zelfvertrouwen de Spanjaarden een project van hoop en de overtuiging dat er wel degelijk een alternatief mogelijk is. De financiële crisis heeft de legitimiteit van het neoliberale project uitgehold. In dat vacuüm zijn tot nu toe vooral rechtsnationalisten gestapt: Trump, Wilders, Baudet, Le Pen en de Brexit-campagne. Podemos laat zien dat ook andere politieke projecten mogelijk zijn.

Frans Bieckmann zal de avond inleiden en ook deelnemen aan het gesprek. Inzet zal zijn: wat kunnen we in Nederland leren van de politieke praktijk van Podemos? Zijn de strategieën hier toepasbaar? Zou een dergelijk systeemkritisch verhaal hier werken? Welke politieke openingen zien we en hoe zou de huidige politieke praktijk in Nederland moeten veranderen?

Inloop: 19.30

De avond is tweetalig (Nederlands en Spaans) met simultaanvertaling via headsets.
De toegang is gratis, maar je moet je wel even aanmelden via l.steinfort@tni.org

CULTURELE VERHUUR

Dit programma heeft al plaatsgevonden