Terug naar overzicht

Mourning Issues

Morning, Mourning en Daddy Issues, de prijswinnende voorstellingen van Café Theater Festival 2018, zoeken de confrontatie op met sterfelijkheid, en de ruimte die onstaat wanneer de dood zijn intrede doet. Hoe ga je om met het verlies van de ander? Hoe ga je om met de wetenschap dat aan alles een einde komt? We ontwijken deze zekerheid met een overtuiging alsof ons bestaan ervan hangt: de dood hoort niet thuis in het leven. Maar Morning, Mourning en Daddy Issues grijpen je bij de lurven en laten je niet meer los. Tijd om de dood in de ogen te kijken.

Daddy Issues
Daddy Issues is een persoonlijk portret van Linde Baaijens over het verlies van haar vader: een muziektheatervoorstelling over loslaten en herinneren, vasthouden en afscheid nemen.
Concept, tekst, spel, muziek: Linde Baaijens
Muziek, spel: Cyrelle Failé en Dorien Polderman
Eindregie: Jelle Zijlstra

Linde Baaijens (1985) studeerde in 2014 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht als theatermaker en docent. Haar afstudeervoorstelling Speeltuin 18+ over liefde en seks speelde onder andere op Solar Festival. Met de voorstelling Daddy Issues won zij de publieksprijs op Café Theater Festival.

Morning, Mourning
Stilaan ontglipt het hem. Hij geeft niet mee, hij geeft niet op, hij houdt vast.
Hoe gaan we om met een einde? Dat is wat Morning, Mourning stelt, een levenloos lichaam door de ruimte slepen, een eindeloze reis of een hopeloze poging.
Choreografie en dans: Marie Khatib – Shahidi en Youri Peters
Muziek: Carlos Ema
Met dank aan: SHIFFT Utrecht

Marie Khatib-Shahidi en Youri Peters werken sinds 2015 samen. Hun eerste choreografische ontmoeting was bij El Colectivo, een collectief in Parijs. Morning, Mourning is het eerste stuk dat zij samen uitvoeren. Hiervoor wonnen zij de juryprijs van Café Theater Festival 2018. Samen en apart dansten zij eerder voor onder meer Jasper Van Luijk, Companhia Instavel, Sharon Fridman, Arkétip, De Dansers, Karine Saporta, Staattstheater Kassel in verschillende Europese landen.

Uitvaartmuseum Tot Zover
Hoe wij omgaan met de dood zegt veel over wie we zijn, onze afkomst en de tijd waarin we leven. In Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover staat het nationaal funerair erfgoed en de moderne uitvaart in het multiculturele Nederland van nu centraal.

Tijdens Mourning Issues zullen audiogedichten te beluisteren zijn afkomstig uit de Poule des Doods: Een groep dichters die, onder de bezielende begeleiding van onlangs overleden dichter F. Starik, poëzie schrijft en voordraagt tijdens de eenzame uitvaarten. De gedichten zullen begeleid worden met foto’s in bruikleen van Museum Tot Zover, Amsterdam. 

Dit programma heeft al plaatsgevonden