Terug naar overzicht

PREMIÈRE: Kibra Silensio

Ritzah Statia

Première van Statia’s solovoorstelling over het doorbreken van de stilte over het verleden

Kibra Silensio (‘doorbreek de stilte’ in het Papiaments) is een solo voorstelling over ‘de confidential files’ die wij in onze hersenen bewaren. Waarom onderdrukken we bepaalde ervaringen? Hoe dealt de nieuwe, jonge Caribische generatie met moeilijke en traumatische belevenissen? Vooral in een community waar je opgroeit met de “omdat ik het zeg” en “suck it up” attitude. Wat is het effect hiervan op latere leeftijd? En wat is je behandelwijze? De voorstelling toont op een theatrale-en muzikale wijze de zoektocht naar die ‘database’.

Ritzah Statia is een fysiek theatermaker, urban danser, mimer en spoken word performer, die vanuit de urban bronnen haar makersignatuur heeft ontwikkeld. Deze bronnen zijn voornamelijk de afro-Caribische cultuur en de hip-hop cultuur, haar Antilliaanse achtergrond en de zwarte vrouw.

“Ik ben begonnen als urban danser en opgeleid als mimer en theatermaker bij de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam die altijd haar wortels heeft gehouden in de “urban” scene. Het is een andere manier van storytelling. Dat is waar ik mijn grootste inspiratie vandaan haal”

Concept en uitvoer: Ritzah Statia
Eindregie: Kaja van Bruggen
Sounddesign: Sem ten Haaf, dj Jasmine Perez
Makerscoaching: Marjorie boston

Dit programma heeft al plaatsgevonden