Terug naar overzicht

Joya Mooi (live) meets Brian Elstak

Joya Mooi is een zangeres met een voorliefde voor moderne jazz, R&B en hiphop. Ze bracht reeds drie solo-albums uit en werkte samen met artiesten zoals Baloji, Full Crate en Anthony Valadez. Voor ons speelt ze een (exclusieve!) preview van haar vierde album, geproduceerd door Josbros, Sim Fane en SIROJ, waarin ze op zoek gaat naar haar Zuid-Afrikaanse roots en haar vaders verleden met de strijd tegen de apartheid. Ze neemt ons mee op een persoonlijke tocht langs haar verleden, en zingt met veel sensibiliteit over haar gemixte identiteit.

Samenwerking met Brian Elstak

Geïnspireerd door de nieuwe muziek van Joya creëerde kunstenaar Brian Elstak, met ondersteuning van Ellik Bargai, een aantal werken die voor jou worden gepresenteerd. Elstak liet zich leiden door de verschillende thema’s in Joya’s rijke songs, zoals identiteit maar ook ontheemding en vergeving. Doordat ze op elkaars werk reageren -en hun roots delen- proberen Joya en Brian Elstak de verschillende perspectieven in kunst vanuit de Afrikaanse diaspora, zowel in het verleden als vandaag, meer ruimte te geven. En ook, vooral: te vieren.

Tjalling Valdés Olmos, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, gaat na de show in gesprek met Brian en Joya, met name over wat het betekent om als makers van kleur operatief te zijn in de kunstwereld.

Joya bracht onlangs deze ontzettend mooie single uit samen met Pink Oculus, wat een heerlijk nieuw album beloofd!

 • Dit project is (mede) mogelijk gemaakt door het AFK

  AFK logo

 • Joya Mooi

  Joya Mooi heeft vele muzikale gezichten die gekenmerkt worden door een sterke invloed van moderne jazz, hiphop en R&B. Met haar roots in Zuid-Afrika geeft Joya ons inzicht in de ervaringen van een nieuwe generatie uit de Afrikaanse diaspora. Relaties, identiteit en verbondenheid zijn terugkerende onderwerpen in haar muziek.

  Ze bracht eerder de albums Hard Melk (2010), Crystal Growth (2013) en EP The Waiting Room (2017) uit.

 • Brian Elstak

  Brian Elstak is beeldend kunstenaar, illustrator en hiphopliefhebber. Zijn uitgebreide werken zijn te zien geweest in het Stedelijk en het Amsterdam Museum, in videoclips of op de albumcovers van rappers. Voor zijn eerste prentenboek Tori werkte hij samen met schrijver Karen Amatmoekrim.

 • Tjalling Valdés Olmos

  Tjalling Valdés Olmos is onderzoeker er docent aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Zijn werk is gericht op hoe populaire cultuur en hedendaagse kunst in relatie staan tot het vormen van (politieke) identiteit, diaspora, verzet, en collectieve herinnering. Valdés Olmos studeerde Gender & Ethnicity Studies en Geschiedenis in Utrecht en Londen, en werkte eerder als project onderzoeker en producent bij Fonds Podiumkunsten en Present Plus Film.

Dit programma heeft al plaatsgevonden