Terug naar overzicht

Herdenken Herdacht LIVE (met gebarentolk)

CT Curated by Simon(e) van Saarloos

KAN JE ER NIET BIJ ZIJN VANAVOND? KIJK HIER MEE VIA ONZE LIVESTREAM!
OM 20:00 GAAT DEZE PLAYER AUTOMATISCH STREAMEN:

 


met o.a. Sylvana Simons, Ira Kip, en OTION

Kan een demonstratie of protest ook een herdenkingsritueel zijn? Waarom zijn nationale rituelen in Nederland zo stil? Die vragen stelt filosoof en schrijver Simon(e) van Saarloos in haar nieuwe boek Herdenken herdacht. Een essay om te vergeten. 

Rondom de lancering van het boek organiseert het Compagnietheater in samenwerking met uitgeverij Prometheus en Van Saarloos de avond Herdenken herdacht LIVE: kunstenaars en activisten laten het publiek via hun eigen werk en discipline zien hoe zíj herdenken. 

In Herdenken herdacht. Een essay om te vergeten. analyseert filosoof en schrijver Van Saarloos wat het betekent om te vergeten, om zo tot een nieuwe toekomst te komen. Volgens Simon(e) van Saarloos moet onze manier van herdenken grondig worden herdacht. Het witte heteroseksuele geheugen heeft vele geschiedenissen uitgewist. Om iedereen een plek in de geschiedenis te geven stelt Van Saarloos voor de vaste herdenkingsdata en -rituelen te vergeten, en herdenken tot een dagelijkse ervaring te maken.

Herdenken herdacht LIVE wordt een avond vol optredens van mensen die herdenken, gewoon doordat zij verschillende verhalen naar voren brengen in verschillende vormen. Op het podium onder andere Sanne Pols. Ze organiseert lhbtq wandelingen door de stad en vertelt over de lhbtq geschiedenis in Amsterdam, tolerantie als vals exportproduct en deelt persoonlijke avonturen. Deze avond geeft ze een in-house mini-tour. We bekijken een korte film van beeldend kunstenaar Wendelien van Oldenborgh. In haar werk komen verschillende karakters en tijden samen, zoals de krakersbeweging en hiphopmuzikanten in Rotterdam, de communistische stedenbouw in De Oekraïne en het leven van de communistische, Surinaamse Hermina Huiswoud.

Spoken word artiest en muzikant OTION bezingt de lust en pijn van queer liefde. Met zijn mixer stapelt hij klanken en woorden waar het publiek bij is – tot er een heel liedje klinkt. Tamar Doorduin begon de podcast Ziek., waarin zij haar gasten interviewt over chronisch ziekzijn, psychische issues en validisme (de discriminatie van mensen met een handicap). Vanavond praat zij met podcast co-host Eline Pollaert over deze onderwerpen. Regisseur Ira Kip zette met de voorstelling Shrew Her een hervertelling van Shakespeare’s Het temmen van de feeks op toneel. Waarom gebruikte zij een oud en bekend verhaal om de ervaringen van zwarte queer vrouwen vorm te geven? Performer en muzikant Geo Wyeth zocht in de moerassen van New Orleans en de grachten van Amsterdam naar drek, slijk, viezigheid. In zijn performance deze avond luistert Wyeth waar het stinkt.

Sylvana Simons neemt, als vrouw die ‘moedwillig vergeet’, het eerste exemplaar van Herdenken herdacht. Een essay om te vergeten in ontvangst. Het boek zal in de foyer te koop zijn.

Bij elk onderdeel van deze avond zal een gebarentolk aanwezig zijn.

IS HET COMPAGNIETHEATER ROLSTOEL TOEGANKELIJK?

De zij-ingang aan de rechterkant van het pand is rolstoel toegankelijk. Voor aanvang van het programma staat er een host bij de hoofdingang die rolstoelgebruikers naar deze ingang begeleidt. Na aanvang van het programma vraag je via de bel aan de hoofdingang of via het nummer 020-5205310 om entree via de zij-ingang.

Als je iets voor aanvang van het programma komt, is er tevens voldoende tijd om samen een goede plek in de zaal te vinden. Rolstoeltoegankelijke toilet bevindt zich links van de bar in de foyer op de begane grond. Voor meer vragen over toegankelijkheid kunt u mailen naar amarens.vanbekkum[@]amerpodia.nl

SPECIALE ACTIE: LGBTour  

Sanne Pols leidt queer walks door het roze hart van Amsterdam waarmee ze LGBTQIA+ en bondgenoten van over de hele wereld met elkaar verbindt. Rondom deze avond biedt zij publiek dat graag wil deelnemen aan de tour kaarten voor 20 euro in plaats van 25 euro op vrijdag 6 september om 17.00 uur en zaterdag 7 september om 12.00 uur. De tours zijn hier rechtstreeks te boeken:

  • Sanne Pols

    Personal storytelling stroomt door haar aderen en weerspiegeld in al haar werk, waarbij ze zich inzet om ruimte te maken voor onze verschillen onderling. Naast storyteller is Sanne Pols ook public speaker, schrijver en trainer, welke ze inzet om je school- of werkvloer diverser en inclusiever maken. Bovenal geniet ze van haar zelfontwikkelde LGBTour: een queer walk door het roze hart van Amsterdam waarmee ze LGBTQIA+ en bondgenoten van over de hele wereld met elkaar verbindt.

  • OTION (Guillermo Blinker)

    OTION (voorheen: Gimotion), geboren als Guillermo Armand Blinker in Amsterdam, begon zijn artistieke carrière als danser. Wonend in New York City, werd OTION verliefd op spoken word poëzie en begon op te treden tijdens open mic sessies. In zijn live loopstation-performances, samplet hij zijn stem in een soulvolle, ritmische soundscape en zijn woorden dansen eroverheen. Woorden worden; spoken word, songs, raps en zelfs dans. Hij creëert een intieme sfeer waarin hij verhalen deelt over zijn persoonlijke reis naar een nieuw zijn. Een ruimte waar less is more en je zin krijgt om te dansen.

     

     

  • Sylvana Simons

    Sylvana Simons spreekt al jaren voor een groot publiek als radio- en televisiepresentatrice en vj. Nu laat ze vooral haar politieke stem horen als lijsttrekker van de nieuwe partij Bij1. Sylvana maakt zich hard voor diversiteit en inclusiviteit als een van de bekendste critici van discriminatie, racisme en xenofobie in Nederland.

  • Wendelien van Oldenborgh

    Wendelien van Oldenborgh is een kunstenaar die werk ontwikkelt, waarbij het filmisch format wordt gebruikt als een methodiek voor productie en als basistaal voor verschillende presentatievormen. Ze werkt samen met deelnemers in verschillende scenario’s om de scripts te coproduceren. Met deze werken, die kijken naar structuren die ons vormen en hinderen, nam ze deel aan verschillende grote biënnales en aan kleinere shows.

  • Tamar Doorduin & Eline Pollaert

    Tamar Doorduin zet zich als podcastmaker in voor de positie van chronisch zieke en gehandicapte mensen. Ze maakt de podcasts Mensje in de Maak en Ziek. De podcast. Eerder werkte ze als onderzoeker en journalist op het gebied van seksuele- en genderdiversiteit.

     

    Eline Pollaert werkt bij het Diversity Office van een Nederlandse universiteit. Sinds dit jaar ondersteunt ze Tamar bij Ziek. De podcast; eerst als redactie assistent en sinds kort als co-host. Ze probeert een brug te slaan tussen activisme en de academische wereld.

  • Ira Kip

    Geboren in Amsterdam met Caribische roots studeerde Ira Kip aan de Theaterschool. In New York behaalde zij haar Master Degree in regie aan The New School for Drama, waarna zij aldaar heeft gewerkt als regisseur. Samen met haar zus Ayra Kip startte zij het zeer succesvolle en grootste kunst-educatie programma binnen het Nederlands Caribisch koninkrijk: Art Rules. In het werkproces is Ira is altijd op zoek naar de verbindende factor om een transculturele brug te slaan.

  • Geo Wyeth

    Geo Wyeth (Verenigde Staten, 1984) is muzikant en beeldend kunstenaar. Momenteel werkt hij/zij met muziek, performance-, installatie- en videokunst. In zijn/haar werk zijn een aantal personages te herkennen die terugkeren, zoals Mum, Auntie, en de Tennis Player. In 2015 en 2016 was Wyeth artist-in-residence aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam, hij/zij is kandidaat voor een MFA aan Bard College, NY.

  • Simon(e) van Saarloos

    Simon(e) van Saarloos (New Jersey, VS, 1990) studeerde Filosofie en Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en de New School in New York. Simon(e) is Nederlands en Amerikaans en woont deels in New York City, deels in Amsterdam. Ze schreef literaire kritieken en interviews voor de Volkskrant, Vrij Nederland, De Correspondent en NRC. Ook geeft ze regelmatig lezingen en treedt ze op als interviewer. Met Niña Weijers organiseerde zij een ‘seksistische talkshow’, waarvoor zij alleen vrouwen en femmes uitnodigden.

    Ze is de auteur van Enz. Het Wildersproces, De vrouw die, Het monogame drama, en co-auteur in de bundel Ik deug / deug niet.

     

Dit programma heeft al plaatsgevonden