Terug naar overzicht

Face to Face {Liliane Brakema/Firma Ducks}

Een pleidooi voor afhankelijkheid, gebaseerd op Ingmar Bergmans culthit Face to Face. In een tijd waarin onafhankelijkheid zowel het hoogst haalbare ideaal is, als de oorzaak van stress, gaat Firma Ducks op zoek naar verbinding. Hoe kunnen we in een veranderende wereld juist onze afhankelijkheid omarmen?

De jonge succesvolle psychiater Jenny verblijft een zomer bij haar grootouders. Haar man is in Amerika, haar dochtertje op zomerkamp en hun huis is verkocht. Los van haar dagelijkse omgeving wordt duidelijk dat ze vastloopt in haar privé- en professionele leven. Nieuwe dromen, oude angsten en onverwachte ontmoetingen brengen haar in een rusteloze schemerzone die niet zo eenvoudig te controleren blijkt.

Eerder gooide regisseur Liliane Brakema hoge ogen met haar voorstelling De Wilde Eend. In haar voorstellingen combineert ze haar typische bewegingsidioom met een gevoelige tekst. Een theatertaal die Firma Ducks verder wil ontwikkelen. Daarom gaat het team graag over de voorstelling in gesprek met het publiek door middel van een nagesprek.

Liliane Brakema (regisseur) en Nina Aalders (dramaturg) gaan woensdagavond na de voorstelling met het publiek in gesprek.

Recensiequotes

NRC

“Regisseur Liliane Brakema (1987), die vorig seizoen indruk maakte met Ibsens De wilde eend, plaatst de voorstelling nadrukkelijk in de jaren zeventig. Hiermee durft ze het aan óók de gedateerdheid van Bergmans film te laten zien.”
(…) “Het effect van dit toneelbeeld is mooi: het lijkt op reiniging, maar Jenny laat vooral zien dat ze instort.”

Het Parool
“Het huis van de Zweedse regisseur is vakkundig gestript en met minieme middelen weer bewoonbaar gemaakt” (…) “Liliane Brakema en haar acteurs weten met dit pleidooi voor verbinding te raken.”

Trouw
“Allemaal rake beelden om de vervreemding van het bestaan te illustreren. Met een scherpe focus op vorm.”

De Volkskrant
“In plaats van een surrealistische helletocht beleeft Jenny een fraai vormgegeven droomsequentie.”

 

 

 

 

 

 

 • Makers

  Tekst: Ingmar Bergman

  Regie: Liliane Brakema

  Vertaling: Rita Törnqvist-Verschuur

  Spel: Nettie Blanken, Joost Bolt, Theo de Groot, Eva Kijlstra, Maartje van de Wetering

  Dramaturgie: Nina Aalders

  Decor: Janne Sterke

  Geluid: Bauke Moerman

  Licht: Hendrik Walther

  Kostuum: Ilona Overweg

  Techniek: Neal Groot

  Zakelijk leiding en productie: Vera Andeweg

  Publiciteit: Marije Rispens

  Regieassistentie: Tine Tabak

  Beeld: Sofie Knijff

  Scenefoto’s: Robbert van der Ree

  Grafisch ontwerp: Ilona Overweg

  Met dank aan: Academie voor Theater en Dans, Theater Bellevue, Janine Brogt, Compagnietheater, Ad van Kempen, Bart Kusters, Constant Meijers, Frank Noorland, Elsbeth van Rhijn, Jeannette Smit, Thomas Smit, Rita Törnqvist-Verschuur, Guy Weizman

  Mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Elise Mathilde Fonds, Janivo Stichting, Fonds Podiumkunsten, Fonds21, Stichting Melanie, Theatermakersplatform dewildeweg

Dit programma heeft al plaatsgevonden