Terug naar overzicht

Did Evil Win? {Exhibition about the forgotten war in Darfur}

{For Dutch scroll down}

Ten years ago Ruud Gullit and George Clooney asked the world to pay attention to the terrible war in Darfur. But did this help? Journalists Klaas Van Dijken and Adriane Ohanesian illegally visited the frontline in the heart of Darfur in 2015 and saw that the war is far from over and that the brutal regime is still at large. They also learned that the European Union and US are keeping strong diplomatic ties with the Sudan regime, despite the severe abuse of human rights in this region.

Exhibition
Van DIjken and Ohanesian spoke to politicians, activists, rebel leaders, victims about the state of Darfur and returned with loads of video interviews, journals and photographs – with which Ohanesian won the 2016 World Press Photo –. All the collected material has been made into this impressive exhibition: Did Evil Win?

Interactive online documentary
The video material and interviews are edited into an amazing online interactive video documentary, allowing you a very close, real and informative idea of the situation in Darfur. Interviewees are:

> Hawa Abdalla Salih: was captured, raped and tortured by the regime

> John Prendergast: founder The Enough Project with actor George Clooney.

> Niemat Ahmadi: founder of Darfur Women Action Group.

> Mukesh Kapila: head of the UN-mission in Sudan at the start of the conflict in Darfur.

> Namaat Ibrahim Ali: refugee, hiding in the mountains

> Abdel Wahid Al-Nur: rebel leader of the Sudan Liberation Movement/Army.

 

Did Evil Win – opening night
15 February 2018 – 20.30
Compagnietheater
Tickets

Did Evil Win – Exhibition
16 – 21 February 2018 – daily from 10.00 to 17.00
Compagnietheater
Free entrance

 

DUTCH

Tien jaar geleden vroegen Ruud Gullit en George Clooney om internaionale aandacht voor de vreselijke oorlog in Darfur. Heeft dat geholpen? Journalist Klaas van Dijken en fotografe Adriane Ohanesian bezochten in 2015 illegaal de frontlinie in het hart van Darfur en zagen met eigen ogen dat de oorlog ver van over is en het zwaar onderdrukkende regime nog altijd aan de macht. Maar ze ontdekten ook dat de Europese Unie en de Verenigde Staten de diplomatieke banden met het regime, dat verantwoordelijk is voor deze humanitaire crisis, gewoon aanhoudt. Hoe kan dat? Heeft het regime in Soedan dan gewonnen?

Expositie
Van Dijken en Ohanesian spraken in het conflictgebied met activisten, rebellenleiders, slachtoffers en politici over de erbarmelijke staat van Darfur en kwamen terug met indrukwekkende foto’s – waarmee Ohanesian winnaar werd van World Press Photo 2016 -, verslagen en videomateriaal dat verwerkt werd in een online documentaire. Het indrukwekkende materiaal is te zien in de expositie Did Evil Win.

Lancering documentaire
De interviews zijn verwerkt tot een interactieve documentaire bestaande uit acht diepte interviews. Aan het woord komen onder anderen:

> Hawa Abdalla Salih: werd meerdere keren opgepakt door het regime, gemarteld en verkracht.
> John Prendergast: oprichter van The Enough Project met acteur George Clooney.
> Niemat Ahmadi: oprichter van Darfur Women Action Group. Ze overleefde twee aanslagen.
> Mukesh Kapila: hoofd van de VN-missie in Soedan aan het begin van het conflict in Darfur.
> Namaat Ibrahim Ali: vluchteling. Leeft nu in de Nuba-bergen in Soedan.
> Abdel Wahid Al-Nur: oppositie/rebellenleider van de Sudan Liberation Movement/Army.

Openingsavond
Tijdens de officiele opening van de expositie en de lancering van de documentaire zullen Klaas van Dijken en Adriane Ohanesian in gesprek gaan met slachtoffers, vluchtelingen en activisten uit Soedan.

Van Dijken publiceerde meerdere verhalen over Soedan en Darfur in dagblad Trouw. Het werk van Van Dijken en Ohanesian is wereldwijd gepubliceerd en onderscheiden met journalistieke awards. Hun inspanningen hebben geleid tot onderzoeken en rapporten door Human Rights Watch, Amnesty International en de VN.

Did Evil Win – openingsdebat
15 februari 2018 – 20.30
Compagnietheater
Kaartverkoop

Did Evil Win – Expositie
16 t/m 21 februari 2018 – dagelijks van 10.00 tot 17.00
Compagnietheater
Gratis

 • Bio's

  Klaas van Dijken 

  Journalist Klaas van Dijken werkt veel in conflictgebieden en in landen met repressieve regimes. Hij deed verslag vanuit onder meer (Zuid-)Soedan, Eritrea, Afghanistan en Somalië. In 2015 was hij samen met fotograaf Adriane Ohanesian de eerste journalist in lange tijd die het hart van Darfur bezocht. Voor zijn reportages won hij de belangrijkste journalistieke prijs De Tegel. Na zijn reizen naar Darfur bleef Van Dijken met één vraag zitten: Heeft het kwaad gewonnen? Hij interviewde activisten, vluchtelingen en politici om antwoord op die vraag te krijgen. Het resultaat is Did Evil Win? een interactieve documentaire over Darfur, vergeten oorlogen, en actievoeren.

  Tijdens het openingsdebat geeft Van Dijken een introductie over de crisis in Darfur, die meer dan vijftien jaar geleden begon.

  Adriane Ohanesian 

  De Amerikaanse Adriane Ohanesian studeerde culturele antropologie en conflict resolution. In 2010 studeerde ze af aan de International Center of Photography’s photojournalism and documentary photography program. Sinds die tijd werkt ze vooral in Afrika en woonde ze in Soedan en Zuid-Soedan. Voor Reuters versloeg ze het nieuws in Zuid-Soedan in 2012 en daarna was ze bij de oorlogen in het Nuba-gebergte, Abyei en Darfur. In 2016 won ze zowel een World Press Photo als de Anja Niedringhaus Courage in Photojournalism Award

  Voor het project Did Evil Win? filmde Ohanesian.

  In het Compagnietheater wordt Ohanesians fotografie uit Soedan tentoongesteld. Op de opening op 15 februari zal ze het publiek meenemen langs haar foto’s vertellen hoe haar fotografie tot stand komt.

 • Foto's

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

Dit programma heeft al plaatsgevonden