Terug naar overzicht

DE POOLSE BRUID

Noord Nederlands Toneel, Toneelgroep ECHO

Deze voorstelling is onderdeel van het Nederlands Theater Festival

Hartverscheurend mooi.” – Theaterkrant

Een Poolse vrouw ontkomt op het Groningse platteland aan haar Nederlandse pooiers. Gewond vlucht ze naar de boerderij van een stugge boer. Hij draagt haar naar binnen, geeft haar schone kleren en te eten. Tussen deze twee mensen, eilanden op zichzelf die elkaars taal niet spreken, ontstaat in gebaar en gebroken Nederlands toch een voorzichtig gesprek. Ze leren elkaar steeds beter kennen, er ontstaat een band die langzaam intiemer wordt. Maar de buitenwereld valt niet eeuwig op afstand te houden en het gevaar kruipt langzaam dichterbij.

In 1998 verscheen De Poolse Bruid. De film won twee Gouden Kalveren, kreeg een Golden Globe-nominatie en is in Groningen nog altijd de best bekeken film ooit. Omdat het platteland in hoog tempo aan het veranderen is, nam actrice Lotte Dunselman het initiatief voor een theaterbewerking van de film. De tekst voor deze toneelbewerking is van Jibbe Willems. Hij weet op indrukwekkende wijze woorden te geven aan het landschap, de stilte en dat wat niet gezegd wordt in de oorspronkelijke film.

Een imponerende performance, zonder opsmuk.” – NRC

Jibbe Willems roept in zijn schitterende tekst een complete wereld op, zo ongelooflijk evocatief dat voor je geestesoog die uitgestrekte weilanden, die woeste bomen en jagende luchten als vanzelf verschijnen. Een onvergetelijke voorstelling.” – Theaterkrant

Coronatoegangsbewijs

Deze voorstelling is alleen te bezoeken met een Coronatoegangsbewijs. Daardoor hoeft er geen afstand gehouden te worden. Een toegangsbewijs kan een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testbewijs zijn. Wij vragen je bij binnenkomst jouw Coronatoegangsbewijs (QR-code) via de CoronaCheck-app te tonen of een print via CoronaCheck.nl. Vergeet niet je I.D. mee te nemen voor een check aan de deur.

Meer weten? Klik hier.

Credits

tekst: Jibbe Willems (gebaseerd op het oorspronkelijke scenario van Kees van der Hulst)
regie: Lies van de Wiel
Spel: Lotte Dunselman, Paul van der Laan
Muziek: Bert Hadders, Joost Dijkema

Campagnebeeld: (c) Halie
Fotografie: (c) Polle B. Willemsen

Dit programma heeft al plaatsgevonden