Terug naar overzicht

De Grote Krimp #3 – KRIMPEN MAAR!

EEN THEATRALE LEZING DOOR ARNE HENDRIKS

De Grote Krimp

Kunnen we de wereld redden door te krimpen?

Kunstenaar Arne Hendriks en De Grote Krimp slaan de handen ineen en presenteren u: Krimpen maar!

Een show over de wereld van onstuimige en oneindige groei. Over de grenzen van veel, groter en meer en het verlangen naar weinig, kleiner en minder.

Kunstenaar Arne Hendriks, al jaren specialist op het gebied van de krimpende mens, neemt u tijdens deze avond mee in de wondere wereld van krimp. We maken kennis met grootheden uit de geschiedenis van de krimp zoals de leguaan en de regenwurm. We spreken met kankeronderzoeker Tom Wurdinger over wat we kunnen leren van de kankercel. We bewandelen samen met een sjamaan de weg naar minder en kleiner en onderzoeken hoe we als mens zelf maar ook als mensheid kunnen krimpen.

Arne Hendriks shows us the way. In 3 aktes van groei naar krimp.

Over de Grote Krimp

‘Wees vruchtbaar en word talrijk, bevolk de aarde en breng haar onder je gezag: heers over de vissen van de zee, over de vogels van de hemel en over alle dieren die op de aarde rondkruipen’ – dit waren de eerste woorden van God tegen de mens.

En talrijk werden we! We zijn met meer dan 7,6 miljard mensen op aarde, dat zijn ruim twee keer zoveel mensen als vijftig jaar geleden. Voor 2050 voorspelt de Verenigde Naties 10 miljard mensen.

De Grote Krimp opent het gesprek over deze explosieve groei van de wereldbevolking en de gevolgen daarvan. Een gevoelig onderwerp, want wie ben ik om jou te vertellen dat je géén kind mag?

Over Arne Hendriks

Arne Hendriks, kunstenaar, curator, kunsthistoricus en ongedisciplineerd artistiek onderzoeker, verdeelt zijn tijd tussen het bouwen van een eiland van vet, het krimpen van de mens, pseudowetenschappelijk onderzoek naar kwaadaardige groei en zitten tussen plastic flessen op een vies strandje in het noordoosten van Venetië. Daarnaast geeft hij les aan de Universiteit van Amsterdam en de Design Academy Eindhoven. Op speculatieve wijze onderzoekt hij, meestal ongevraagd, de huidige en toekomstige relatie tussen Homo sapiens en Aarde.

 

 

 

 

Over Tom Wurdinger

Tom Wurdinger is neuro-oncoloog en hoogleraar aan het VU Medisch Centrum te Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op het ontwikkelen van nieuwe diagnostiek en therapie voor de behandeling van kanker. Met zijn onderzoek heeft hij een internationaal significante plaats in het hersentumoronderzoek verworven en won hij verschillende prijzen. Tom Wurdinger een aantal patenten op zijn naam en is founder en CSO van thromboDx, een start up gericht op moleculaire diagnostiek. Samen met zijn vrouw Femke Lutgerink heeft hij recent een fonds voor opgericht om de interactie tussen kunst en wetenschap te bevorderen.

Krimpen maar! is onderdeel van het drieluik ‘De Grote Krimp’ in de Rode Hoed, De Nieuwe Liefde en het Compagnietheater. Eerder vonden plaats:

Rode Hoed 2 april
De Grote Krimp I: over een wereld met 7,6 miljard mensen.

De Nieuwe Liefde 23 april
De Grote Krimp II: over de onstuitbare drang tot voortplanting.
Kijk hier de uitzending terug!

Compagnietheater 16 mei
De Grote Krimp III: een artistiek pleidooi voor minder mensen.

Bekijk hieronder informatie over de andere afleveringen in deze serie:

 

 • 2 APR - De Grote Krimp I

  Over een wereld met 7,6 miljard mensen.

  Het eerste deel van deze serie vindt plaats in de Rode Hoed op 2 april. We praten over wat het betekent voor de mens en de aarde om met zó veel tegelijk op de wereld te zijn. Hoe is de wereldbevolking zo snel gegroeid? Wat is de impact van de mensheid op de aarde? Hoe leven we in goede harmonie samen?

  SPREKERS:

  Tim Sweijs, directeur Onderzoek van het Centrum voor Strategische Studies in Den Haag

  Hidde Boersma, een wetenschapsjournalist die een reeks verhalen maakt over ecomodernisme.

  Frank Westerman, journalist en schrijver

  Meer informatie over de afgelopen aflevering in de Rode Hoed.

   

 • 23 APR - De Grote Krimp II

  Over de onstuitbare drang tot voortplanting

  Tijdens de tweede aflevering van De Grote Krimp op 23 april in De Nieuwe Liefde bespraken we de kinderwens.

  Wat is de waarde van een kind? Wat is toch die onstuitbare drang tot voorplanting?

  SPREKERS:

  Lynn berger, journalist en schrijver van het boek De tweede, over het zijn en krijgen van een tweede kind.

  Tinkebell, kunstenaar

  Evanne Nowak, Programmamaker

  Kijk hieronder de uitzending terug:


  Of het fragment waarin Tinkebell vertelt over haar sterilisatie:

Dit programma heeft al plaatsgevonden