Terug naar overzicht

CT X Refresh Amsterdam

SENSE OF PLACE | Tyna Adebowale & KIP Republic

ATTENTIE

Vanwege de nieuwe Covid-19 maatregelen is dit programma geannuleerd en wordt het verplaatst naar een latere datum in 2021. Houd onze website of nieuwsbrief in de gaten om op de hoogte te blijven!

Als je kaartjes hebt gekocht, controleer dan je e-mail. Ook je ongewenste e-mail als je de e-mail niet kunt vinden. Kun je er nog steeds geen vinden, neem dan contact met ons op via info[at]compagnietheater.nl

 

Beeld: Kevin Osepa

Refresh Amsterdam is een samenwerkingsproject over stadscultuur met werk van hedendaagse makers op diverse locaties in de stad. Het thema van deze eerste editie is ‘Sense of place’.

CT is ook partner van Refresh Amsterdam een heeft de handen ineen geslagen met KIP Republic en kunstenaar Tyna Adebowale. Beiden hebben voor Refresh Amsterdam een korte film gemaakt die wij zullen screenen. Daarna is er een makers talk met creative director Ayra Kip en spoken word artiest Lamar ‘The Legendary Black Ice’ Manson.

 • Shortfilm I: 'Tell am as you see am'

  In de shortfilm Tell am as you see am krijgen we een inkijkje in het dagboek van Tyna Adebowale, waarbij haar bevindingen over de Nigeriaanse samenleving worden besproken. Zij nodigt onverwachte bezoekers uit om anekdotes voor te dragen die de politieke en socio-economische situatie in haar thuisland bekritiseren.

   

 • Tyna Adebowale 

  Tyna Adebowale (Nigeria, 1982) is multi-media kunstenaar, met werk dat varieert van installaties tot tekeningen en video’s/films. Ze gebruikt het lichaam als symbool en gereedschap om de geschiedenis te traceren, en te pleiten voor de zichtbaarheid van queer communities. De basis voor de artistieke praktijk van Tyna Adebowale is persoonlijke verhalen en de zoektocht naar vrijheid en veiligheid in verschillende contexten. In nauwe samenwerking met gemeenschappen van kleur ontwikkelt zij projecten die voor hen van betekenis zijn. Zo maakte zij een mobiele bibliotheek voor en met ongedocumenteerden die geen toegang hebben tot deze institutie. Adebowale portretteert mensen uit queer gemeenschappen van kleur in de stad, om hun verhalen te kunnen vertellen. Haar tekeningen gaan over het lichaam als een thuis, want hoewel zij op vele plaatsen heeft gewoond is haar lichaam de plek waar zij zich echt thuis voelt.

 • Shortfilm II: Skin Deep act I

  Met act I maakt KIP Republic een primeur met de korte dansfilm Skin Deep. Met origineel geschreven en voorgedragen tekst van dichter Lamar ‘The Legendary Black Ice’ Manson en een geïnterpreteerde dans, gechoreografeerd en uitgevoerd door Faizah Grootens. De film vertaalt de dagelijkse strijd om lawaai dat in het hoofd speelt om te zetten naar muziek, harde stemmen om te zetten in een koor, emotionele onhandigheid in dans en de paradox van deze terugkerende loop in een constante zoektocht naar behoren.

  Deze film is onderdeel van het kunstproject Skyscrapers.

   

 • Over 'Skyscrapers'

  Onze mentale gezondheid is relevanter dan ooit. Of het nou de razendsnelle technologie is, trauma’s en triggers waar we dagelijks mee geconfronteerd worden of de wereldwijde pandemie waar we collectief mee kampen – iedereen heeft ermee te maken. We worden dan ook meer dan ooit geconfronteerd met onze geest en hoe deze invloed heeft op ons dagelijks bestaan. Met dit thema start Cultureel Collectief KIP Republic een reeks kunstzinnige lokaal en internationale producties geheel gericht geestelijke gezondheid. Onder de noemer Skyscrapers/Wolkenkrabbers zal KIP verschillende producties cureren waaronder een installatie in het Amsterdam Museum (dec 2020) en de nieuwe theatervoorstelling van Regisseur Ira Kip (oktober 2021).

 • ARTIST TALK

  Lamar Manson ‘The Legendary Black Ice’

  Bekroonde dichter, uitvoerder, schrijver, docent en zesvoudig HBO en Broadway Def Poet Black Ice wordt beschouwd als een belangrijke pionier van dit millennium, waarbij spoken word wordt omgezet in een reguliere kunstvorm. Zijn werk wordt gebruikt in de curricula van middelbare scholen om studies te volgen aan de academisch geprezen Ivy League-universiteiten, Harvard en Columbia. Erkend door vele wereldberoemde artiesten zoals Nas, Fabolous en Kendrick Lamar, heeft Black Ice ook samengewerkt en getourd met onder meer The Roots, Floetry, Musiq Soulchild en Mary J. Blige om er maar een paar te noemen. Hij is ook de exclusieve voice-overartiest voor de audioversies van alle Russell Simmons-boeken. Een baan waar hij al meer dan tien jaar aan werkt. Black Ice blijft door het hele land en internationaal op tournee gaan voor uitvoeringen en spreekbeurten. Black Ice, een inwoner van Amsterdam, is ook een opvoeder voor verschillende onderwijsinstellingen (AHK) en creatieve organisaties (HipHopHuis).

  Ayra Anandra Kip

  Cultureel curator, creatief schrijver, producent en bekroonde fundraiser. De afgelopen 12 jaar stond ze aan het roer van Art Rules, het grootste educatieve kunstplatform van Caribisch Nederland. Bij KIP Republic is ze de visionair en directeur van Partnerships, verantwoordelijk voor alle dynamische samenwerkingen die de organisatie tot stand brengt om projecten en evenementen te organiseren met verschillende gemeenschappen en happenmakers. KIP Republic fungeert als cultureel platform voor verhalenvertellers die een gesprek willen inspireren. Ze produceren elke visie via multidisciplinaire outlets of kanalen, met de missie om een ​​vrije, veilige en rechtvaardige samenleving voor iedereen te vertegenwoordigen en aan te moedigen.

   

 • Refresh Amsterdam

Dit programma heeft al plaatsgevonden