Terug naar overzicht

B-BOY / XL / BREAKDANCE PERFORMANCE

Life is nothing but a battle

B-BOY biedt een theatraal kijkje in het leven van vijf b-boys en de wereld van het battelen. Een ontmoeting tussen zeer verschillende danspersoonlijkheden, die soms met brute kracht en dan weer met katachtige behendigheid de wetten van de zwaartekracht tarten.

Vijf virtuoze dansers verkennen hun fysieke grenzen en gaan daarbij tot het extreme. In een aaneenschakeling van spelletjes en rituelen zoeken zij de confrontatie met zichzelf en met elkaar op. Ze ontleden battle codes, delen hun blessureleed en zijn open over het oneindige trainen en de onderlinge rivaliteit. Ook zijn ze niet bang hun ongezouten mening te geven over elkaars skills and fails.

Gewapend met het laatste beetje street cred dat ze nog heeft, dompelt theatermaker Jolanda Spoel zich onder in de wondere en explosieve wereld van de breakdance battles. Om er vervolgens een eerlijke voorstelling (90% waar) van te maken met én over breakdancers, over hun worsteling met het dagelijks leven in de kunsten. Een voorstelling waarin film en theater, het echte leven en fictie naadloos in elkaar overlopen. In elke stad wordt de crew verrast met een guest appearance. In de Compagnietheater is dat Quinty van selow.

Jolanda Spoel over B-BOY: “B-BOY is een ode aan breakdancers. Als theatermaker wil ik echter niet alleen de acrobatische virtuositeit van breakdance uitlichten, maar ook de vertelkracht, want die is veel groter dan vaak wordt gedacht. Ik ga op zoek naar parallellen tussen de battle wereld en het echte leven.”

Breakdance college

Voorafgaand aan de voorstelling is er een gratis en interactief breakdance college waarin je in een half uur wordt bijgepraat over breakdance. Het college begint met een stukje geschiedenis: hoe is breakdance ontstaan? Welke invloeden heeft het gehad? Wat zijn de basis moves?

Het breakdance college vindt plaats van 18:45 tot 19:15 in de Zuilenzaal van het Compagnietheater. Reserveren hiervoor is niet nodig.

Concept & regie: Jolanda Spoel
Dans: o.a. Pom Arnold, Kenji Hendriks, Tim Jansen, Dietrich Pott, Remses Rafaela. met guest appearance Quinty van Selow

Choreografie: Lloyd Marengo, Jolanda Spoel en de dansers
Compositie: Marlon Penn
Video: Steven Elbers
Decor: Laura de Jong
Dramaturgie: Dorien Folkers
Licht: Claus den Hartog
Kostuums: Dorine van IJsseldijk

Beeld door Noa Verhofstad

 

“?? ?? ???????????? ?????? ??? ???? ????????? ???????????????????̈?, ???? ????????? ?? ????????? ??????? ???? ??????? ??????? ?? ?-???. ?? ???????????? ??? ??? ????????????? ????? ?? ????? ???? ??? ???? ???????? ??? ??? ????????? ???? ??????????? ??????????.”

Theaterkrant

 

“???????? ??????? ????? ??? ??????? ? ??????? ?????????? ???? ???? ?????? ?????? ?? ???? ??? ??? ???? ???????? ?? ???????? ????? ????????? ??? ????? ????? ???? ???????.”

– Movement Exposed

 

  • Jolanda Spoel

    Jolanda Spoel is hoofd podium en programmering bij Maas. Daarnaast is zij regisseur, choreograaf en acteur. Jolanda studeerde in 1997 af aan de HKU en heeft daarna veel gespeeld en gedanst bij verschillende gezelschappen, om zich uiteindelijk vooral te richten op het maken van voorstellingen.

    Bij Cosmic Theater werkte ze als programmeur, regisseur en lid van het artistiek team. Daar maakte ze onder andere de breakdancevoorstellingen Skills #1 en #2 (2006 en 2008). Daarnaast was zij artistiek leider van de Rotterdamse theatergezelschappen Rotterdams LEF! en Theatergroep Siberia, waar ze voorstellingen maakte voor kinderen en jongeren. In 2013 ging Siberia met Max. en Meekers op in Maas theater en dans. Jolanda maakt deel uit van het artistiek team van Maas. Naast regisserend programmeren van het Maaspodium maakte ze bij Maas onder andere de voorstellingen RPhO meets Maas (al zes seizoenen op het repertoire), Rotterdamse Stadsklanken en twee edities van het Kinderwaterconcert (Festival Classique). Daarin mixte zij breakdance met muziek en theater.

  • Over Maas theater en dans

    Maas maakt volwassen voorstellingen voor jonge mensen, fysiek, fantasievol en uitgesproken in alles. Maas ontregelt en verleidt met theater, dans, muziek, mime, film, animaties, techniek en veel meer. Maas theater en dans heeft een eigen huis in Rotterdam, het Maaspodium.

Dit programma heeft al plaatsgevonden