Check het hele programma

Sakhosi says ‘non’ to the Venus

Onderdeel van Afrovibes 2021

Sakhozi says ‘NON’ to the Venus is geïnspireerd door het verhaal van Sarah Baartman, een vrouw van de Khoikho -stam in Zuid-Afrika die onder het pseudoniem Hottentot Venus in de 19-eeuw werd tentoongesteld in circussen en op kermissen in Europa. Na haar dood wedren delen van haar lichaam en skelet tot 1974 tentoongesteld in het Parijse Musee de l’Homme. Nelson Mandela verzocht Frankrijk haar stoffelijk overschot terug te geven waarna ze meer dan 200 jaar na haar dood in haar geboortegrond werd begraven.

Nelisiwe Xaba geeft een ironische en politiek geëngageerde dans solo over een vrouw en haar reis naar Europa, waar ze alleen mag blijven als ze een tijdje museumstuk wordt. Deze voorstelling gaat niet alleen in het exotisch voyeurisme maar wijst ook op de toename van de hedendaagse xenofobie zoals te zien was bij president Sarkozy (Sakhozi) in Frankrijk om Afrikanen een financiële compensatie te geven als ze maar terug zouden keren naar Afrika.

CREDITS

Choreografie en dans: Nelisiwe Xaba 

Zuid-Afrika

25 min

COMBITICKETS

Deze voorstelling is onderdeel van Afrovibes festival. Een combiticket voor deze voorstelling en Phoenix Rose koop je hier.

Programma 1 oktober

18:00 Opening

19:00 Phoenix Rose – performance (Ntando Cele,  Zuid-Afrika)

19:45 Nehanda – dans/performance (nora chipaumire, VS/Zimbabwe)

20:00  Èjì Ọ&yẹ̀ Ìpọ̀nrí II – performance (Jelili Atiku, Nigeria)

21:00 Sakhozi says ‘NON’ to the Venus – dans (Nelisiwe Xaba, Zuid-Afrika)

21:00 Amsterdams Hogeschool voor de Kunsten programma

21:45 Phoenix Rose – performance (Ntando Cele,  Zuid-Afrika)

23:00 Q&A met Nelisiwe Xaba en Ntando Cele

Host van het programma is Marjorie Boston

Bij bezoek aan de voorstellingen kun je in de foyer ook naar de expositie The Beste of FiercePop met grafisch werk en illustraties van actuele toonaangevende kunstenaars uit hedendaags Afrika.

CORONATOEGANGSBEWIJS

Voor dit programma is een Coronatoegangsbewijs verplicht, in combinatie met een geldig identiteitsbewijs. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dien je in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten om als geldig coronatoegangsbewijs te gebruiken. Meer weten over het coronatoegangsbewijs, check Bezoek met Coronatoegangsbewijs.

Afrovibes 2021

Dit programma heeft al plaatsgevonden