Check het hele programma

Nehanda

Onderdeel van Afrovibes 2021

Nora Chipaumire

My Bones Will Rise Again

Nehanda is een dans radiohoorspel, geïnspireerd op het hoorspel ‘War of the Worlds’ van Orson Welles uit de jaren ’30 en is een oproep om de beenderen van de eerste helden van de bevrijdingsstrijd terug te brengen naar Zimbabwe.

De Zimbabwaanse verzetsstrijdster Charwe Nyakasikana leidde eind 19e eeuw een opstand tegen de Britse bezetting van Zuid-Rhodesië, het huidige Zimbabwe. Zij werd  geïnspireerd door de mythe van Nehanda, een in Zimbabwe vereerde geest. Samen met vier medestrijdsters werd zij door de Engelsen gevangengenomen en na een proces in 1898 ter dood veroordeeld. Haar beenderen werden overgebracht naar Engeland waar zij nog steeds opgeslagen liggen. Haar laatste woorden waren ‘My bones will rise again’. Powerwoman nora chipaumire brengt In Nehanda met drie dansers en twee  muzikanten met dans, muziek en performance de historische rechtszaak tussen Koningin Victoria uit Engeland en Nehanda de Leeuwengeest uit Zimbabwe weer tot leven. ‘My bones will rise again’, breng mijn beenderen terug naar Zimbabwe en doe recht waar onrecht is gedaan.

CREDITS

Choreografie: Nora Chipaumire

Dans, hosho: Tom Jules Samie

Dans, zang, mbira: Mcintosh Jerahuni

Drums, mbira, zang: Othnell Mangoma Moy

Zang, hosho: Fatima Katiji

Zimbabwe, VS

70 min

DAGPROGRAMMA

Deze voorstelling is onderdeel van Afrovibes festival.

Programma 1 oktober

18:00 Opening

19:00 Phoenix Rose – performance (Ntando Cele,  Zuid-Afrika)

19:45 Nehanda – dans/performance (nora chipaumire, VS/Zimbabwe)

20:00  Èjì Ọ&yẹ̀ Ìpọ̀nrí II – performance (Jelili Atiku, Nigeria)

21:00 Sakhozi says ‘NON’ to the Venus – dans (Nelisiwe Xaba, Zuid-Afrika)

21:00 Amsterdams Hogeschool voor de Kunsten programma

21:45 Phoenix Rose – performance (Ntando Cele,  Zuid-Afrika)

23:00 Q&A met Nelisiwe Xaba en Ntando Cele

Host van het programma is Marjorie Boston

Bij bezoek aan de voorstellingen kun je in de foyer ook naar de expositie The Beste of FiercePop met grafisch werk en illustraties van actuele toonaangevende kunstenaars uit hedendaags Afrika.

CORONATOEGANGSBEWIJS

Voor dit programma is een Coronatoegangsbewijs verplicht, in combinatie met een geldig identiteitsbewijs. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dien je in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten om als geldig coronatoegangsbewijs te gebruiken. Meer weten over het coronatoegangsbewijs, check Bezoek met Coronatoegangsbewijs.

Afrovibes 2021

Dit programma heeft al plaatsgevonden