Check het hele programma

Krummelpap

Onderdeel van Afrovibes 2021

Alfred Hinkel & John Linden

Schuurpapier over je huid, dans met tekst en taal in Kaaps Afrikaans

Krummelpap is een dansvoorstelling uit Namaqualand in Zuid-Afrika die de pleisters afscheurt van de wonden van de gemengde volkeren (mixed-race peoples) in de West- en Noordkaap in Zuid-Afrika. De dansers toveren met de poëzie van dichter Ronelda Kamfer een werkelijkheid tevoorschijn die als schuurpapier over je huid beweegt. Verhalenverteller Esmé Marthinus is het poster meisje voor de Zuid-Afrikaanse bruine gemeenschappen, de ‘bruinmense’. Haar met wet look, geen voortanden en met een blik in haar ogen die zegt ‘Maak geen rotzooi met mij / don’t mess with me.’ Deze dansvoorstelling laat je huilen, lachen, ongemakkelijk voelen maar geeft ook berichten van hoop.

De dansers brengen een combinatie van oeroude dans en teksten in Kaaps Afrikaans in een meeslepende virtuoze dansstijl. Ze dansen met hun tekst en hun taal en maken daarmee de sociale inhoud van hun verhaal toegankelijk en invoelbaar. Het verhaal van de bruinmense, de ‘mixed race peoples’, afstammelingen van slaven, Hollandse slavenhouders en de oorspronkelijke bevolking van de West en Noordkaap in Zuid-Afrika.

De voorstelling heeft boventiteling.

CREDITS

Choreografie: Alfred Hinkel & John Linden

Dansers: Garage Dance Ensemble

Zuid-Afrika Namaqua land  

45 min

COMBITICKET

Deze voorstelling is onderdeel van Afrovibes festival. Een combiticket voor deze voorstelling en Symphony of 21 koop je hier.

Programma 30 september

18:30 Opening

19:30 Krummelpap – dans (Garage dance Company, Zuid-Afrika)

20:30 Skin – video performance (Chantell Hassan, Mozambique)

20:30 Èjì Ọ&yẹ̀ Ìpọ̀nrí II – performance (Jelili Atiku, Nigeria)

20:30 Kassaram – video performance Thania Petersen, Zuid-Afrika)

21:30 Symphony of 21 – dans (DOX, Nederland/Oeganda)

22:30 Reinel Bakolé – live muziek (Congo)

22:30 Q&A met Garage dansers en Reinel Bakolé

22:50 DJ Faizal (Oeganda)

Host van het programma is Jennifer Muntslag.

Bij bezoek aan de voorstellingen kun je in de foyer ook naar de expositie The Beste of FiercePop met grafisch werk en illustraties van actuele toonaangevende kunstenaars uit hedendaags Afrika.

REINEL BAKOLÉ

Met een speciaal optreden van Reinel Bakolé uit Brussel. Haar wortels liggen in Congo. Haar identiteit als Congolese in de Afro diaspora vormt de kern van haar muziek composities en laat haar sterke gehechtheid aan Afrika en haar Congolese roots zien. Met haar manier van lyrisch poëtisch zingen neemt ze het publiek mee in een meeslepende ervaring van vervulling en introspectie.

VIDEOWERKEN

Er worden twee video werken vertoond van Thania Petersen uit Zuid-Afrika en Chantell Hassan uit Mozambique:

SKIN van Chantell Hassan gaat over de effecten die neo-kolonisatie heeft op het Zwarte lichaam. Zij laat zien dat het Zwarte lichaam een sculptuur van kracht is en Chantell eist de autoriteit van het zwarte lichaam op.

KASSARAM van Thania Petersen laat zien hoe we nog steeds onderscheid maken tussen groepen mensen door exotische oriëntalistische beelden en opvattingen te gebruiken wanneer we het hebben over verschillende culturele gemeenschappen ín de wereld. Strategieën die gebruikt worden bij het in stand houden van culturele scheidslijnen tussen mensen.

CORONATOEGANGSBEWIJS

Voor dit programma is een Coronatoegangsbewijs verplicht, in combinatie met een geldig identiteitsbewijs. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dien je in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten om als geldig coronatoegangsbewijs te gebruiken. Meer weten over het coronatoegangsbewijs, check Bezoek met Coronatoegangsbewijs.

Afrovibes 2021

Dit programma heeft al plaatsgevonden