Check het hele programma

Alph

Onderdeel van Afrovibes 2021

Donna Chittick

Wat is ware broederschap, is dat de alfa man?

Een dansvoorstelling die masculiene energie weerspiegelt. De mannen tonen niet alleen hoe ze op elkaar reageren en met elkaar bewegen, maar ook hun onderlinge rivaliteit, hun worsteling met zichzelf en het onderlinge vertrouwen. Vier dansers nemen ons mee in hun wereld. Trots, kracht en zelfvertrouwen lijken te leiden tot onderlinge rivaliteit. Toch zijn de mannen verbonden door een worsteling die ze in elkaar herkennen. Een gemeenschappelijke strijd die ze verbindt en ze tegelijkertijd lijkt te dwingen in de rol van alfa man. De mannen beproeven elkaar en zijn tegelijkertijd in vertrouwen met elkaar. Is dat ware broederschap?

Donna Chittick presenteert met deze nieuwe voorstelling haar blik op broederschap. Ze toont haar blik op de kracht en kwetsbaarheid van de man. Zowel in haar directe als indirecte omgeving ziet Donna de kracht en ook de worsteling van haar broeders, het stigmatiserende beeld van de alfa man waaraan het zo moeilijk lijkt te ontsnappen. In deze dynamische dansvoorstelling worden de masculiene elementen in verschillende hiphop dansstijlen verkend en soms ook verlaten. De intensiteit wordt versterkt door de scherpe muziekkeuze van Donna en componist DJ Lovesupreme.

CREDITS

Choreografie: Donna Chittick  

Dansers ALPH: Backbone, Juersson Hermanus, Giovanni Pisas,

Ibrah Silas Jackson & Waikuma Pentury

Lichtontwerp: Jeffrey Steenbergen

Licht en techniek: Simchah Hoed

Kostuums & vormgeving: Kenley Chittick

Muziek: DJ Lovesupreme

Campagnebeeld: Bowie Verschuuren

Dramaturg ALPH: Leo Spreksel

Artistiek/dramaturgisch advies: Alida Dors en Peggy Olislaegers

Productie: Angelique van Beckhoven

Zakelijk leider: Ger Jager

Publiciteit: Yoram Otten

Met speciale dank aan: Fonds Podiumkunsten, BackBone,

CC Amstel en Solid Ground Movement

Nederland

40 min

COMBITICKETS

Deze voorstelling is onderdeel van Afrovibes festival. Een combiticket voor deze voorstelling en Nehanda koop je hier.

Programma 2 oktober

18:00 Opening

19:00 Alph – dans (Backbone, Nederland

19:45 Èjì Ọ&yẹ̀ Ìpọ̀nrí II – performance (Jelili Atiku, Nigeria)

20:00 Kassaram – video performance Thania Petersen, Zuid-Afrika)

20:00 Deus Nos Acudi – video performance (Pak Ndjamena, Mozambique)

20:45 Nehanda – dans/performance (nora chipaumire, VS/Zimbabwe)

22:30 Q&A met nora chipaumire

23:00 DJ Jasmine Perez

Host van het programma is Dionne Verwey

Bij bezoek aan de voorstellingen kun je in de foyer ook naar de expositie The Beste of FiercePop met grafisch werk en illustraties van actuele toonaangevende kunstenaars uit hedendaags Afrika.

VIDEOWERKEN

Er worden twee video werken vertoond van Thania Petersen uit Zuid-Afrika en Pak Ndjamena uit Mozambique.

Kassaram van Thania Petersen laat zien hoe we nog steeds onderscheid maken tussen groepen mensen door exotische oriëntalistische beelden en opvattingen te gebruiken wanneer we het hebben over verschillende culturele gemeenschappen ín de wereld. Strategieën die gebruikt worden bij het in stand houden van culturele scheidslijnen tussen mensen.

DEUS NOS ACUDI (God help ons) van Pak Ndjamena stelt de vraag of ons lichaam vrij is of gecontroleerd, origineel of geïmiteerd. Ndjamena laat zien hoe geloofsovertuigingen, goden, rituelen en mythen met elkaar zijn verbonden en worden gebruikt voor sociale controle over onze lichamen.

CORONATOEGANGSBEWIJS

Voor dit programma is een Coronatoegangsbewijs verplicht, in combinatie met een geldig identiteitsbewijs. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dien je in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten om als geldig coronatoegangsbewijs te gebruiken. Meer weten over het coronatoegangsbewijs, check Bezoek met Coronatoegangsbewijs.

Afrovibes 2021

Dit programma heeft al plaatsgevonden