Terug naar overzicht

Aardappelbloed

Theatervoorstelling door Emma Lesuis

In de live-documentaire ‘Aardappelbloed’ schrijft Emma met woord en beeld een brief aan Zaire, haar Surinaamse bet-bet-overgrootmoeder. Zaire werd tot slaaf gemaakt op plantage Mon Souci aan de Commewijnerivier. Heeft Emma recht op de grond waar Zaire’s navelstreng is begraven? In haar zoektocht of ze juridisch en/of moreel recht heeft op de plantage, trekt ze met de camera in de hand door het binnenland, over wateren en oude plantages met namen als Einde Rust en La Révolution.

Tijdens haar reis wordt ze geconfronteerd met een slavernijverleden waar ze tot dusver weinig vanaf wist. Maar is het niet ook al zo lang geleden? Of..? Al mijmerend over de Surinamerivier, vraagt ze zich af hoe Surinaams ze zelf eigenlijk (nog) is. In Aardappelbloed neemt Emma je live mee naar Mama Sranang en hoor je haar gedachten terwijl ze die reis beleeft. Het geheel wordt ondersteund door de klanken van een contrabas, gespeeld door Nana Adjoa.

In 2018 won Emma met het concept de Roel Verniersprijs op Het TheaterFestival in Antwerpen. Aardappelbloed ging in 2019 in Nederland in première tijdens Oerol en in België op Het TheaterFestival in Gent.

“…Misschien kan deze vertelling wel inspiratie bieden voor de manier waarop ons land kan omgaan met zijn koloniale geschiedenis? ‘Aardappelbloed’ suggereert dat het blootleggen van een ‘vergeten’ stuk koloniale geschiedenis niet alleen een zaak is van mensen die zouden blijven hangen in het verleden. Het gaat ons allen aan: het spoort ons aan om een toekomst voor iedereen te creëren. ‘

Siebren Nachtergaele, Pzazz

MOVIE NIGHT LIVE

Na deze voorstelling speelt de film Wan Pipel in de grote zaal om 20:30, inclusief interview met hoofdrolspeler Borger Breeveld. Wil je tussen de voorstelling en de film wat eten? Tussen 19:00 en 20:30 is er een soepbuffet met drie soorten soep in het café van het Compagnietheater. Het buffet is te bestellen in combinatie met het ticket, en tot 24 uur van te voren.

CREDITS

Tekst, beeld en spel: Emma Lesuis
contrabassist: Nana Adjoa
animatie: Bas Mooij
camera: Sander Coumou, Fabian Vas
color grading: Ruben Hamelink
research: Raul Balai, Lieve Sonderen
productie: Neal Leemput
dramaturgie: Selm Wenselaers
regie: Mike van Wetten
technisch ontwerp: Thomas Glorieux

coproductie Het TheaterFestival & Amplo (via Roel Verniers Prijs 2018)

in samenwerking met Impact Makers | met dank aan de Nederlandse Ambassade (onderdeel Verve programma)

Dit programma heeft al plaatsgevonden