Terug naar overzicht

A womxn’s journey from East-Asia to Amazigh

CT Curated by Sioejeng Tsao

Wat hebben vrouwen van de Noord-Afrikaanse en Oost-Aziatische gemeenschap met elkaar gemeen en wat kunnen we van elkaar leren?

Als activist en kunstenaar spreekt curator Sioejeng Tsao zich regelmatig uit tegen racisme en discriminatie. Op 17 september onderzoekt zij tijdens A womxn’s* journey from East-Asia to Amazigh via een documentaire, expositie, Spoken Word performances en een afsluitend panelgesprek wat de positie van de vrouwen in deze gemeenschappen zo bijzonder maakt en hoe we die kunnen verbeteren. 

We vieren deze avond de vrouwen van twee gemeenschappen die meer met elkaar gemeen hebben dan je zou denken: de Noord-Afrikaanse en Oost-Aziatische gemeenschappen zijn inmiddels tussen de 50 en 100 jaar in Nederland. Hoe vinden wij onze weg in onze dubbele identiteit, waar de kracht van de vrouw als een bedreiging wordt gezien?

Centraal op de avond staat de documentaire Scars of War van Yennhi Lê . Als kind worstelt Yennhi met haar identiteit en heeft ze veel vragen over haar vader, die ze omschrijft als ‘een moeilijke man met een mysterieus verleden’. In de half uur durende documentaire, geregisseerd door schrijver/maker Orihana Calcines, praat Yennhi met familie en specialisten. Hoe is het om tussen twee culturen op te groeien en wat zijn de gevolgen van oorlogstrauma’s? Uiteindelijk gaat Yennhi het gesprek aan met haar vader, iets waar ze al jaren naar smacht.

Voorafgaand aan de documentaire is een inleiding door curator Sioejeng Tsao en Asma Emy el Ghalbzouri. In de foyer is tevens een expositie te zien van Tja Ling Hu, beeldend kunstenaar en illustrator uit Rotterdam. Na afloop van de documentaire is een Q&A en panelgesprek met Yennhi Lê, Sioejeng Tsao, Asma Emy el Ghalbzouri en Siham Amghar, met Spoken Word performances door Kevin Groen en Siham Amghar

A womxn’s journey from East-Asia to Amazigh is een open, safe space waar we over gevoelige en persoonlijke onderwerpen praten. Iedereen is welkom, maar we tolereren geen enkele vorm van pesten, haat of discriminatie.

*De term womxn wordt door veel feministen gebruikt in plaats van women. De alternatieve spelling wordt gebruikt om het woord man/men te vermijden, waar het woord woman/women van afgeleid is.

TICKET INFO

Dit programma is Nederlands gesproken, de deuren gaan open om 19.00 uur

LET OP: vanwege de Corona-maatregelen kunnen wij slechts een beperkt aantal bezoekers toelaten bij dit programma. Tickets worden vanwege de stoelopstelling alleen verkocht als losse tickets of duotickets. Als je naast elkaar wil zitten, kan dit alleen per 2, en is het nodig om een duoticket te kopen. Koop je tickets door rechts in dit scherm op KAARTJE KOPEN te klikken.

Er zijn extra aanpassingen gemaakt om het theater anderhalvemeter proof te maken. Lees hier het volledige protocol.

  • Yennhi Lê

    “Yến-Nhi Lê is een Vietnamese activist en feminist in progress. Met het vertellen van haar persoonlijke verhaal in de documentaire Scars of War heeft ze begin dit jaar de transformatie van pain naar purpose doorgemaakt. Nu is ze samen met 5 partners een nieuwe non-profit gestart, genaamd “mãi mãi collective” die toegewijd is aan het (re)connecten van Vietnamezen met hun roots. Daarnaast is ze personal development coach op het Amsterdam Fashion Institute en is zij werkzaam bij CWA, een agency gericht om bedrijven inclusiever te maken.

  • Tja Ling Hu

    Tja Ling is een beeldend kunstenaar en illustrator werkzaam in Rotterdam. Na haar studie Fashion Communicatie (2010) volgde zij haar passie voor illustratie, en startte zij aan de Luca School of Arts in Gent, waar zij in 2016 haar Master in Fine Arts behaalde.

    Haar talent bleef niet onopgemerkt en in 2017 mocht zij de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs in ontvangst nemen. Het winnende project verbeeldt de reis van China naar Nederland die haar familie aflegde tussen de jaren ’30 en ’70. Voor haar familie een zoektocht in de hoop op een beter leven en voor haar een zoektocht naar identiteit.

    Haar werk was onder meer te zien op This Art Fair, bij Gallery Vriend van Bavink, No Man’s Art Gallery, Art on Paper (Amsterdam) en museum het Lam (Lisse). Ze was te gast in het Opium Atelier voor een artist in residency en haar werk was tevens te zien in de Morgen, de NRC, het Parool en de Muze. Naast haar werk op papier maakt ze ook murals in binnen en buitenland.

  • Asma Emy el Ghalbzouri

    Asma Emy el Ghalbzouri is schrijver en cultuur, muziek en human interest editor voor verschillende mode titels na een carrière als fashion-hairstylist. Asma tracht op sociologische wijze de verschillen te doorgronden die het westen en de Noord-Afrikaanse diaspora van elkaar doen afstoten maar ook verbinden. Zij publiceerde oa voor Glamour ,Vogue Nederland en Arabia ,Culture Trip en Time Out Magazine.

  • Kevin Groen

    Kevin Groen is gedragsexpert en Spoken Word artist die de confrontatie opzoekt met ongemakkelijke thema’s. Als geadopteerde Zuid-Koreaanse jongen is ‘identiteit’ altijd een belangrijk vraagstuk geweest in zijn leven, maar het duurde jaren voordat hij de woorden vond om die ervaringen te beschrijven. Tegenwoordig gebruikt hij zijn stem en vaardigheden om zijn cliënten te helpen nieuwe gewoontes te ontwikkelen, en het publiek te confronteren met vooroordelen waarvan je nog niet eens wist dat je ze had.

  • Siham Amghar

    Siham Amghar schrijft voornamelijk gedichten en korte poëtische verhalen. Haar teksten zijn ontstaan door en voor het podium, maar ook op papier komen haar teksten tot uiting. In 2014 won ze de El Hizjra literatuurprijs en ze heeft voorgedragen op o.a. het Rotterdams Lezersfeest, Spoken Beat Night, Woorden Worden Zinnen en het Crossing Border festival. In 2018/2019 nam zij deel aan het Slow Writing Lab van het Nederlands Letterenfonds, waarbinnen zij werkte aan een creatief onderzoek naar vrijheid. Het afgelopen jaar schreef zij in opdracht van Fonds Podiumkunsten de theatertekst genaamd Inu. Daarnaast geeft zij schrijf- en performancelessen alsook dialoogsessies op zowel basisscholen, als op het vmbo en mbo.

  • Sioejeng Tsao

    Sioejeng Tsao ook wel bekend als SEEYOUSIOE. Als kunstenaar staat zij bekend om haar kleurrijke schilderijen en illustraties met gebruik van verschillende sociale aspecten en de eigen, vrouwelijke identiteit. Zij zet zich in als spreker voor maatschappelijke thema’s als discriminatie, cultuur en klimaatverandering. Als feminist en activist hoopt ze door middel van haar kunst bewustzijn en verandering te creëren binnen onze Nederlandse samenleving.Ook is SEEYOUSIOE de oprichter van Sick Kids Of Amsterdam, een kledinglijn die jongeren bewust probeert te maken van hun fysieke en mentale gemoedstoestand.

Dit programma heeft al plaatsgevonden