CT STOOMCURSUS VOGUING

Op 6 december 2019 vindt in CT de 21e editie plaats van DansClick. Daarin de terugkeer van de eerder dit jaar uitverkochte Vogue performance Q4: Quantified gechoreografeerd door boegbeeld van de Nederlandse New Way Vogue: Sarada Sarita. Geen idee waar we het over hebben? Mooi. Hier is een stoomcursus over Voguing.

Because READING IS FUNDAMENTAL!

 

Voguing is het gestileerd poseren als dansvorm waarbij de poses hun inspiratie halen uit modetijdschriften, etalages en modeshows. Ooit begonnen in de straten van New York om tegen elkaar te battelen zonder geweld te gebruiken, heeft deze stijl zich ontwikkeld tot erfgoed van de ballroom culture, een ondergrondse cultuur binnen de LGBTQIA+ gemeenschap die uit de drie volgende elementen bestaat: de balls (evenementen met een competitie element), het gender systeem (man, vrouw, intersex, non-binair, etc.) en de familiestructuur (ook wel houses genoemd; groepen performers die niet per se familie van elkaar zijn). Binnen de balls zijn competities verdeeld in categorieën; een paar van deze categorieën zijn vogue categorieën. Deze stoomcursus schijnt een spotlight op de vogue categorieën, maar het is belangrijk te weten waar deze stijl vandaan komt en wat het inhoudt.

Geschiedenis

  • In de jaren 60 is de ballroom culture ontstaan, toen voguing vooral in competitieverband werd uitgevoerd in Harlem, New York City.
  • Jennie Livingston is een filmmaker die in 1990 een documentaire heeft uitgebracht genaamd “Paris is burning” waarin huizen zoals “Iconic house of Ninja”, “House of Labeija” en “Xtravaganza” werden gevolgd. Deze houses zijn in New York begonnen met de ballroom culture en worden in de documentaire geïnterviewd over voguing en the ballroom scene. Er is veel kritiek geweest vanuit het academische veld en de ballroom gemeenschap zelf op deze film. Deze docu geeft wel informatie over de basics van the ballroom culture, maar het zou een te eenzijdige weergave zijn; dat mensen in de ballroom ‘zielig’ zouden zijn is niet hoe ze gezien willen worden! De ballroom is ontstaan om het anders-zijn te vieren in plaats van samen het slachtoffer zijn.
  • In hetzelfde jaar (1990) bracht Madonna een album uit genaamd “Vogue” waarin ze voguing toegankelijk maakte voor een mainstream publiek. Tot op heden laat Madonna’s Vogue een discussie na over culturele toe-eigening: doet ze de dans en haar bedenkers recht aan?
  • In 2013 ontstond de ballroom gemeenschap in Nederland, maar vogue was al eerder in the picture bij sommige dansers in Nederland. De eerste echte “house” van Nederland, The House of Vineyard, ontstond in 2015 met als hoofden Mother Amber ‘Ambiance’ Vineyard en Father Elejandro ‘Elly’ Vineyard. Dit huis traint en geeft lessen voguing in Amsterdam en Rotterdam.

Soorten Vogue stijlen

Er zijn drie soorten Vogue stijlen waaruit deze categorieën kunnen bestaan:

1. Old Way Voguing

Deze stijl is puur gebaseerd op poses van de modellen in Vogue magazine. Deze stijl wordt ook als de meest mannelijkste en meest statische gezien. Vroeger werd dit gezien als “pop, dip ‘n spin” of “performance“, één van de eerste vormen van dansen binnen de ballroom. Pop dip ‘n spin verwijst naar de bewegingen die gemaakt worden. Spin is ronddraaien, Pop is plotseling van beweging wisselen en Dip is naar beneden zakken en daar te eindigen. De Dip wordt ook beschreven als het einde van de zin.

 

2. New Way Voguing

Bij New Way Voguing is de controle over de armen heel belangrijk en wordt er veel gebruikt gemaakt van flexing. Deze stijl wordt vooral gepresenteerd in Dansclick #21 door Sarada Sarita en haar dansers. New Way en Old Way werden eerst als één stijl gezien maar mettertijd gingen beiden een eigen weg op. Old Way vraagt bijvoorbeeld niet per se lenigheid van een danser terwijl New Way hier juist zwaar op leunt. Bij New Way zijn er daarnaast twee onderdelen die erg belangrijk zijn: hands performance waarbij de focus ligt op de sierlijkheid van de handen ten opzichte van de muziek en arms control waarop de armen strak in bepaalde posities worden gevormd. Arms control is ook te zien in het GIFje rechts van de tekst.

 

3. Vogue Fem

Bij Vogue Fem is het belangrijk om zo vrouwelijk mogelijk te bewegen. Deze stijl is al dynamischer dan Old Way of New Way doordat er sneller bewogen wordt en “flapperende” handen worden gebruikt. De muziek hiervoor is ook anders vergeleken met eerder genoemde stijlen. Bij deze stijl heb je de “duckwalk” waarbij je hurkend naar voren loopt en “catwalk”  waarbij je de heupen naar voren gooit terwijl je naar voren loopt. De dip is hier ook erg belangrijk. Wanneer er tijdens een performance “pussy”, “meow”, “fierce”, “cunt” of “cunty” geroepen wordt is dat positief; omdat vrouwelijk bewegen immers een doel is.

 

 


Tot op heden: misverstanden over voguing.

Voguers behoren tot een dansgroep

Voguers komen weliswaar eens in de week bij elkaar, maar niet als een dansgroep. Binnen de ballroom bestaan houses. Dat zijn gekozen families die in sommige gevallen de biologische familie of (sociale, emotionele, economisch ondersteunende) functies van families vervangen. Deze families betekenen meer voor elkaar dan alleen een dansgroep zijn. De huizen die bij elkaar komen bestaan ook niet volledig uit voguers/dansers.

Rupaul’s Drag Race heeft voguing bedacht en het hoort bij/komt van the drag scene

Weliswaar staan drag en the ballroom dicht bij elkaar. Beiden organiseren ze balls en het structuur lijkt in eerste instantie op elkaar, maar voguing zelf is het erfgoed van de ballroom scene. Rupaul Charles en Michelle Visage zijn beiden wel actief (geweest) binnen de ballroom maar dat wil nog niet zeggen dat ze het bedacht hebben!

Iedereen mag vogue lessen geven

Je kan het proberen, maar wanneer je niet in de ballroom scene zit en het zomaar doet wordt dit gezien als not done door de ballroom community. Nogmaals wordt dit gezien als het erfgoed van de ballroom.

Waacking is een ander woord voor voguing

Beiden zijn allebei ontstaan binnen de LGBTQIA+ gemeenschap maar zijn beiden erg anders. Allereerst de plek van origine: voguing ontstond in de jaren 60 in New York (East Coast) en waacking in jaren 70 in Los Angeles. Voguing is geïnspireerd op 2D statische foto’s in modetijdschriften en waacking wordt beschouwd als dynamischer en is gebasseerd op klassieke Hollywood films. Voguing is ontstaan als een vorm van vechten zonder geweld in tegenstelling tot waacking dat in de disco-scene is ontstaan met als functie een sociale dans.

Er zijn geen regels binnen voguing

Het lijkt zo, maar er zijn wel basispassen die goed zijn om te weten met voguing. Daarnaast moet je een houding hebben waardoor een performance “fierce”  wordt en je tijdens balls prijzen mee zou kunnen winnen. Anders wordt je “gechopped”  oftewel gediskwalificeerd.

Alleen LGBTQIA+ van kleur mogen voguen

Iedereen mag het doen, alleen houd in gedachten door wie voguing ontstaan is en wat de regels zijn.


Voguing or Vaguing?

“Vogue for me is not a dance and that is where people get it wrong. Vogue is not a f****** dance! It’s behavior on beat, it is a language we’re speaking. And if you pay close attention our performance is more than entertainment, honey. It’s a reflection of society, a space where activism meets art, an education about expression, fashion, performance and priveledge. That’s why I can say ‘B*** are you voguing or vaguing?’ Which one is it? are you vogue or vague? And I actually apply this to life –  ‘Do you want to know what it is about BOOBOO?! Are you willing to make change and to see what it is about? Then COME THRUUUUU, CELEBRATE and get to know our history!’ But if you want to vague and be like ‘I am so into voguing right now’ and see it as an entertainment..stand in the back!”

 – Amber ‘Ambiance’ Vineyard, The House of Vineyard


Bronnen voor de pagina:

Marlon Bailey: Butch queen up in pumps (2013), Amber Vineyard over Pride Amsterdam,  Amber Vineyard tijdens haar les, documentaires Mother’s Balls, Father Figure en Otherland,  Voguing lessenVoguing and the House Ballroom Scene of New York, 1989-92

Spread the word & share