CT STOOMCURSUS HIPHOP

 

In oktober en november 2019 staan de hiphop-dansvoorstelling B-Boy en Ayahuasca in CT. Iedereen weet wat hiphop is, maar weet je ook welke verschillende hiphop-dansstijlen er zijn en wat de geschiedenis van hiphop is? Knowledge is power zeggen wij altijd en daarom gaat de CT stoomcursus deze maand over… hiphop!

(Niet helemaal, rapper Lil’Wayne (plus andere rappers) en “hiphop muziek” zijn slechts een deel van de hiphop cultuur, waarvan de geschiedenis ver terug gaat in de tijd.)

 


Timeline

1970s

In de jaren 70 begon hiphop en werden DJ’s (Disk Jockeys) en MC’s (Master of Ceremony) steeds belangrijker. Dj Kool Herc introduceerde het gebruik van twee draaitafels tijdens een set en de break door de plaat te stoppen met draaien. In de late jaren ’70 ontstonden DJ groepen zoals Grandmaster Flash and The Furious Five en werden steeds meer rappers MC’s die meezongen met de muziek die de DJ speelt.

 

 

1980s

Hiphop muziek kwam op de radio en daarmee werden er ook meer albums gemaakt. Het nummer “Walk this way” dat Run DMC samen met Aerosmith maakte is een goed voorbeeld. Ook ontstond een van de grootste hiphop platenlabel Def Jam Records dat eerst begon als een kleine studentenkamer. Later kwamen er meer rapgroepen zoals N.W.A., bekend van “Straight Outta Compton”, en MC Hammer, bekend van “Can’t touch this”.

 

Image result for tupac black and white

1990s

De jaren ’90 worden beschouwd als de beste jaren van hiphop. Er waren de stijlen onderling die heel verschillend waren, ook qua mode. Zo was er bijvoorbeeld The Fresh Prince die kleurige trainingspakken droeg en vrolijke raps zong over dansen en mooi weer, in tegenstelling tot Coolio, helemaal in het zwart gekleed met vlechtjes die rapte over gangsta’s paradise waar alles slecht en duister is. Andere voorbeelden uit deze tijd is de girl group TLC die meer R&B integreerde in hun muziek. Ook gangster rap kwam meer naar de oppervlakte zoals Tupac en Biggie Smalls.

 

 

2000s

Veel rappers komen tot hun piek en besluiten naast hun muziekcarrière het witte doek op te zoeken door films te creëren over hun eigen levens met als voorbeeld 50 Cent. Hiphop werd meer erkend als mainstream en rapsters zoals Queen Latifah wonnen ook de felbegeerde Grammy’s. In deze jaren zijn ook nieuwe imperiums ontstaan zoals Russell Simmon’s Phat Farm.

 

 

 

Bron: Independent Lens, Liveaboutdotcom, Hiphopbiography


Hiphop dansstijlen

 

Locking is een van de eerste dansstijlen die voortkwam uit de hiphop stroming. Bij deze improviserende stijl gaat het erom je beweging heel even vast te houden, te ‘locken’ om dan weer net zo snel verder te dansen. Het is in de late jaren ’70 ontstaan in Los Angeles en het kwam van de groep “the Campbells” die deze bewegingen maakten.

 

 

Popping behoort ook tot een van de eerste hiphop dansstijlen. Door spieren in je armen, benen of lichaam even aan te spannen kun je het effect creëren dat je lichaam ‘popt’. Bewegingen kunnen hierdoor onmogelijk of gemonteerd lijken. In midden jaren ’70 ontstond the Electric Boogaloo en later werd dit popping genoemd. Dit is een dans dat the robot dance en mime combineert.

 

 

Bij waving of liquid dancing gaat erom dat de danser doet alsof er iets wat lijkt op een golf door het lichaam gaat, een stroomstoot bijvoorbeeld. Je laat je lichaam hierdoor in golven bewegen waardoor het eruit ziet alsof je lichaam geen botten heeft. Waving is ontstaan in de jaren ’90 en vereist ook pantomime. Deze dansmoves zijn tot op heden onderdeel van breakdancen en popping!

 

 

 

House dancing komt net zoals de meeste stijlen uit New York.  Het is ontstaan in de jaren ’80. Housing draait om het snelle voetenwerk en het effect creëren dat je zwevend over de vloer danst. Niet te verwarren met gliden (moonwalk), waardoor het lijkt alsof je onnatuurlijk over de vloer glijdt. House dancing is een bolwerk van verschillende dansstijlen en technieken zoals jazz, tap, hiphop, vechtsporten en capoeira.

 

Bij breakdance dans je op handen en voeten en maak je acrobatische bewegingen door bijvoorbeeld, op alleen je hoofd te draaien. Voor breakdance is veel explosiviteit en kracht nodig. Het Compagnietheater zal eind oktober met B-Boy XL laten zien dat een van de oudste stijlen van hiphop nog steeds leeft in volle glorie!

 

 

 

Waacking is begin jaren ’70 ontstaan in de gay-disco scene door Latino- of Afro Amerikaanse dansers. een door locking geïnspireerd lijkende dansstijl waarbij een danser zijn of haar armen losjes maar met precisie door de lucht gooit, achter de rug om en er weer vandaan haalt. Deze dansstijl wordt het meest beoefend door vrouwen, maar er zijn ook mannen die deze dansstijl beheersen.

 

Krumping werd in de ghetto’s van Amerika beoefend door tegenover elkaar krachtig om je heen slaan en op de grond stampen op een gecontroleerde manier. Dat zijn allemaal krumping dansbewegingen. Desondanks was het juist een manier om te voorkomen dat geweld werd gebruikt in de ghetto’s! Krumping is ontstaan in de 2000’s, daarvoor was er een mildere stijl genaamd clowning die al 1992 ontstond.

 

 

Bonebreaking, Flexing of Clicking is zoals de naam al doet vermoeden, de onveiligste dansstijl van het hiphop genre. Bij deze stijl draaien dansers hun armen en lichaam in posities die voor de meesten onmogelijk zijn. Je kan het beschrijven als de hiphop variant van de lenige circus act contortionisme. Clicking wordt ook gebruikt bij New Way Voguing, maar meer daarover tijdens onze volgende stoomcursus over Voguing!

 

New style is de laatste variant binnen het hiphop genre en mixt alle hiphop stijlen op een experimentele manier. Hierdoor ontstaan nieuwe en originele bewegingen en pasjes. Er bestaan geen regels of technieken voor deze dansstijl.

 

 

Bronnen: Dansmagazine, Dance Centre Myway, Liveaboutdotcom, Jo Dance Academy: the story of locking, Gadfly, Dance Origin

 

 

 

Spread the word & share